За финансирање пројеката невладиних организација 20.100 марака

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић потписала је уговоре са представницима десет невладиних организација и удружења са подручја општине, а која су конкурисала за новчана средства ради финансирања њихових пројеката из општинског буџета.

Општина је укупно додијелила 20.100 марака за финансирање 11 пројеката.

 ‘’На конкурс је пристигао 21 пројекат, комисија је одобрила 11пројеката , који су били корисни за нашу средину. Теме које пројекти обухватају углавном су из области, културе, образовања, спорта, екологије и заштите животне средине и други пројекти који својим квалитетом и дефинисаним циљевима утичу на развој наше локлане заједнице’’, рекла је Ђурђица Шолак, секретар комисије за одабир пројеката и сарадник за младе у општини Мркоњић Град. Додајући да је планом буџета за ову годину планирано да се издвоји 45 хиљада марака за финансирање удружења, што представља јасно опредјељење општине Мркоњић Град да подржи рад невладиног сектора.

Начелница општине Дивна Аничић каже да се нада даће средстава бити искориштена на опште задовољство свих.

 ‘’Надам да је Комисија добро одрадила свој посао и да ћемо средстава које имамо искористити на најбољи могући начин и на опште задовољство свих. Оно што је мени драго јесте да када погледамо структуру невладиних организација и саме наслове пројеката можемо да видимо да су на неки начин обухваћени сви сегменти друштвеног живота и  могућности ангажмана у друштвеном животу’’, рекла је Аничићева. Истичући да резултати који су до  сада постигнути показују оприједијељеност и могућност општинске власти да у оквиру своје надлежности помаже реализовање пројеката невладиних организација, а све у сврху бољег живота грађана у нашем граду.

 

Највећи износ од 3.500 марака добило је Удружење ‘’Мали принц’’ за пројекат ‘’Распјеване пахуљице’’. Градско позориште Мркоњић Град добило је средстава за реализацију два пројекта, од чега за пројекат ‘’Дани позоришта’’ 3.000 марака  и 1.500 марака за реализацију пројекта ‘’Представа за дјецу Сњежана и седам патуљака’’. Еклолошком покрету Зеленковац за пројекат ‘’Међународни џез фестивал’’ одобрено је 3.000 марака.  Тениски клуб ‘’Нец’’ за пројекат ‘’Љетња школа тениса 2012’’ добио је 1.600 марака. Износ од по 1.500 марака одобрен је Кулбу умјетничких душа за пројекат ‘’V Ликовна колонија’’ и Удружењу жена ‘’Наша жена’’ за пројекат развој старих заната ‘’Тканица’’. Износом од по 1.000 марака задовољни су и у Удружењу пчелара ‘’Матичњак’’ за пројекат ‘’Пчела - летећи фармацеут’’, Хуманитарном удружењу жена за пројекат ‘’Наше мајке’’, као и ОО Центар за пројекат ‘’Суфинансирање здравственог пројекта 2012.године’’.

Градском позоришту Мркоњић Град одобрена су средства за реализацију два пројекта.

‘’Желим да се захвалим општини Мркоњић Град која нас подржава не само у материјалном већ и у  смислу препознавања онога што стварно вриједи. Када је у питању рад Градског позоришта Мркоњић Град и ове године су нам одобрена два пројекта. Ја бих истакла пројекта ''Дани позоришта'', који траје већ четири године и то је још један показатељ да оно што је добро треба да има континуитет’’, рекла је Дубравка Николић предсједник Градског позоришта Мркоњић Град. Додајући да ће настојати и ове године као и претходних оправдати указано повјерење.

Слободан Ћоћкало, предсједник Клуба умјетничких душа каже да му подршка општине значи много.

‘’Подршка коју имамо значи много зато што општина препознаје неке пројекте који су препознатљиви и ван градница ове општине. Када је ријеч о ликовној колонији она је фокусирана према младима општине Мркоњић Град и до сада нико није радио нешто тако слично.Оно што је битно јесте да смо развили паралелу са овим пројектом цртања и сликања и радионуцу анимације, рекао је Ћоћкало. Истичући да је до сада настало 12 анимираних филмова што је и доказ да у нашем граду има талентоване дјеце која могу свој будући позив препознати у овој области.

Општина Мркоњић Град подржава рад невладиног сектора уназад неколико година, тако су од 2008.године до сада финансирана 44 пројекта укупне вриједности од око 100 хиљада марака.

   

 

 

  • 26.7.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD