Обиљежена годишњица формирања 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде

Служењем парастоса у капели Светог Марка на Православном гробљу у Мркоњић Граду у сриједу 01. августа је обиљежена 20-годишњица формирања 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде и слава општине Светог пророка Илије. Потом су делегације Владе, општинских и борачких организација и удружења, положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу, одакле је есхумирано 181 тијело убијеног српског цивила и војника, као и на централно спомен-обиљежје на Тргу српске војске.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић истакла је да се већ 20 година прича иста, али и да општина Мркоњић Град неће одустати од тужбе против Републике Хрватске. ''Кажу да је понављање мајка знања и ја вјерујем да ће се то једном и обестинити оно што ми причамо, а то јесте да ће Мркоњић Град поднијети тужбу против Републике Хрватске. Међутим   тужбу не можемо да поднесемо све док први човјек не буде осуђен за ратни злочин на подручју Мркоњић Града, а правда увијек стигне, некад прије, некад касније'', поручила  је Аничићева . Додајући  да се сви подаци налазе у Тужилаштву, али да већ неколико година то није угледало свјетлост дана.

У част 11. лаке пјешадијске бригаде у Културном центру ''Петар Кочић'' одржана је свечана академија.

Обиљежавамо двадесету годишњицу бригаде која је дала немјерљив допринос у одбрани Републике Српске. Уз подршку НАТО пакта, снагама за брзу интервенцију и удруженим снагама Хрватске војске и Армије БиХ овај простор је окупиран и претрпјели смо огромне жртве у цивилном становништву, а послије окупације и  штету у материјалном смислу и зато овај датум треба да се памти и обиљежава'', рекао је Пантелија Ћургуз, предсједник Борачке организације. Додајући да Тужилаштво и Суд БиХ не желе и неће да отворе истрагу о злочинима почињеним у Мркоњић Граду. ''Ово једина масовна гробница  која је материјално документована  и  гдје се зна  ко су извршиоци и налагодавци, ко су жртве, има опис догађаја и начин на који су извршени кривична дјела ратног злочина и ако  би се процусирао овај догађај онда босански и хрватски политичари неће моћи да пред међународним институцијама правдају  тврдње по којима су они жртве, а ми зочинци'', поручио је Ћургуз.

  • 2.8.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD