Илинданска смотра фолклора

У оквиру свчаности посвећених обиљежавању Светог Пророка Илије, славе општине Мркоњић Град, на Тргу српске војске одржана је 13 Илинданска смотра фолклора.

На смотри су учествовала културно-умјетничка друштва ''Никола Кокошар'' из  Шипова, ''Веселин Маслаша'' из Бањалуке'', ''Младост'' из Залужана, ''Наша младост'' из Кључа, ''Петар I Карађорђевић  Мркоњић'' из Мркоњић Града, те фолклорна секција из Подбрда и етно група ''Жар'' из Мркоњић Града.

Смотру је отворио предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Миленко Милекић.

''Илинданска смотра фолколора је једна од наших најзначајнијих културних манифестација. Кроз изворни фолклор се његује културна баштина, приказују се народни обичаји и народна ношња, игре и обичаји. Бројне генерације вјековима преносе ову баштину с кољена на кољено и уносе се у њу и обогаћују је'', рекао је Милекић.

Прије наступа  фолклористи су продефиловали улицама града, након чега се се богатим сплетом игара представили многобријној публици.

''Циљ смотре је да се увелича слава општине, као и чување и његовање традиције српског народа овог дијела Крајине и Републике Српске'', рекла је Милица Грмаш предсједница културно-умјетничког друштва ''Петар I Карађорђевић Мркоњић''.

Више од хиљаду посјетилаца уживало је у играма из Шумадије, Србије, Крајине и Змијања, као и наступу етно групе ''Жар''.

  • 2.8.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD