Општина Мркоњић Град обиљежила славу Светог пророка Илију

Више хиљада мркоњићана, заједно са представницима локалне власти и бројним гостима је 2. августа навече на Тргу краља Петра I Карађорђевића прославило Светог пророка Илију, крсну славу општине Мркоњић Град.

Славски обред служио је Епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење свештенства бањалучке и мркоњићке епархије, након чега је наступило ломљење славског колача.

''И у најтежим приликама слава се увијек прослављала, а тако је било и са вама када сте силом прилика једно вријеме провели у изгнанаству, али знам да се крсна слава и тамо славила са вјером и надом да ћете се вратити на своја огњишта и у своје домове. Прослављајући своју крсну славу, ми утврђујемо свој национални и духовни идентитет, јачамо своје биће, чинимо га отпорним на све негативне утицаје који се могу догодити и догађају на различите начине. Само духовно и национално свјесни можемо у животу да изаберемо праве вриједности и да те вриједности његујемо у личном, породичном и друштвеном животу и да избјегнемо све оно што нас води у супротном правцу вјере'', истакао је Епископ Јефрем.

''Данас је привилегија овакво обиљежавање крсне славе и то немају други народи. Поносан сам што смо сви заједно успјели да обновимо овај лијепи град, да му се вратимо и да ви у њему живите слободни и да у њему можемо да планирамо наше животе. Видим да се овдје граде и многе наше цркве, јер то маже да ради само онај народ који има вјеру и који је истрајан у српској православној вјери. Зато ми је драго што смо и вечарас овдје, заједно, окупљени и свјесни да су ово године тешких искушења, не само за нас који живимо овдје, већ за све људе широм свијета, а поготово у Европи'', рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Истичући да је сигурност Српске константа и да ће њено јачање дати снагу сваком појединцу.

Начелница општине Дивна Аничић је истакла  да је присуство овако великог броја људи прослави крсне славе општине најбољи знак и доказ како се чува Република Српске. ''Својим суграђанима желим срећну крсну славу, здравља и благостања. Желим  да и следеће године упалимо заједно ову свијећу овдје и да нас буде још више'', поручила је Аничићева.

Славској церемонији поред више хиљада мркоњићана, осим предсједника Републике Српске Милорада Додика присуствовали су и бројни гости, међу којима, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите  Ранко Шкрбић.

У забавном дијелу програма наступила је етно група ''Жар'' и пјевач Маринко Роквић.

Обиљежавање крсне славе започело је служењем парастоса за погинуле борце Отаџбинско-одбрамбеног рата у капели Светог апостола Марка, након чега су представниви власти, општинске и републичке борачке организације положили цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу и на Тргу Српске војске. Након полагања цвијећа, у Културном центру ''Петар Кочић'' одржана је и академија у част обиљежавања Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Поводом обиљежавања крсне славе општине одржана је и Илинданска смотра фолклора.

  • 6.8.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD