Представници општине и Пољопривредног института потписали уговор за реализацију пројекта унапређења производње млијека и меса

Општина Мркоњић Град и Пољопривредни институт Републике Српске потписали су уговор о сарадњи и реализацији пројекта ''Унапређење производње милијека и меса кроз унапређење квалитета сточне хране и правилно балансирање оброка за исхрану стоке''. Уговор су потписали начелница општине Дивна Аничић и директор Пољопривредног института Михајло Марковић.

За ове намјене општина Мркоњић Град обезбиједила је 6.000 КМ, за 11 пољопривредних произвођача који се баве производњом млијека и меса и имају више од пет музних грла. Пројекат ће трајати годину дана, а његову реализацију ће пратити Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град.

''Пољопривредни произвођачи су препуштени сами себи и мени као директору једног таквог Института  изузетно је драго што је дошло до потписивања овог уговора о сарадњи у области сточарства, јер ће тако знање из науке прећи у праксу'', рекао је Марковић. Додајући да без унапређења пољопривредне производње, конкретно у сточарству, а кроз балансирање оброка сточне хране и кроз покушај унапређења квалитета, неће доћо ни до повећања производње, али ни до побољшања квалитета меса и млијека.

Пољопривредници очекују да ће од овог пројекта имати велику корист.

''Искуство људи са Института је веће него наше и добро ће нам доћи њихова подршка, јер смо ми до сада радили тако што смо преписивали од комшије или пријатеља, али то није рентабилно, каже сточар Душан Чулић. Истичући да ће се  на овај начин показати како да се уз што мање уложеног извуче више користи.

Дијана Еремија, сарадник за подстицаје у Агенцији за привредни развој каже да је овим пројектом обезбијеђено сјеме травнодјтелинских смјеша и то по 35 килограма за сваког пољопривредног произвођача. '' Пројекат обухвата годину дана праћења израде сјенаже и силаже, узимање узорака, ношење у Институт, одређивања количине и квалитета оброка, зависно да ли су у питању млијечна или товна грла'', истакла је Еремија.

Општина Мркоњић Град је и ове године, у оквиру Програма за привредни развој  општине обезбиједила 130 хиљада марака за подстицање, покретање и унапређење пољопривредне производње.

  • 7.8.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD