Шахиста Славен Паштар на пријему код начелнице Дивне Аничић

За Славена Паштара једног од најбољих спортиста у Мркоњић Граду који је постигао изванредан успјех на Европском првенству у убрзаном шаху у Теслићу и освојио треће мјесто уприличен је пријем код начелнице општине Мркоњић Град Дивне Аничић.

Колики је његов успјех говори и податак да је на Европском првенству у Теслићу учествовало око 200 такмичара из 20 земаља учесница.

''Лично сам презадовољан освајањем трећег мјеста у Европи и много ми значи. На завршном турниру су играла прва три из категорије до 18, 16, 14, 12 и 10 година. Побједници група, њих 16 ушли су у нокаут систем гдје смо играли на испадање, играле су се двије партије на 15 минута плус 10 секунди, гдје би једна  партија  трајала око сат времена и ако би исход био неријешен играла би се партија смрти, гдје би бијели имао пет минута за партију,  а црни четири, с тим да би црном био довољан реми за пролаз'', каже Паштар. Истиче да му је ипак  најтежи меч био за треће мјесто са Марком Лапидусом Естонцем, који је освојио прво мјесто и  који је уједно и двоструки првак Европе у пријашњим категоријама.

Славен се тренутно припрема за одлазак на Европско првенство у стандардном шаху, које се одржава у Прагу за 10 дана, а како каже циљ му је да поправи свој рејтинг и да напредује.

Општина Мркоњић Град настојаће помоћи Славену да оде у Праг

''Општина Мркоњић Град прати Славена од његових почетака, а нарочито задњих неколико година пратимо све његове активности и помажемо, не само њега као појединца, него и шаховски клуб у Мркоњић Граду, а тако ће бити и овај пут'', рекла је начелница Дивна Аничић. Додајући да је ово стварно велики успјех како за њега самог, тако и за град.

Славен Паштар шах је  сам почео играти са 4 године, а са шест је већ одиграо свој први турнир, Светосавски турнир у Бањалуци, и играо као најмлађи учесник. Завршио је Гимназију и у Београду уписао Факултет организационих наука.

Првак Републике Српске био четири и првак државе два пута, док је  вицепрвак био четири пута.

  • 8.8.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD