За развој пољопривреде 60.180 КМ

За кредитирање седам пољопривредних произвођача и младим брачним паровима који живе на селу општина Мркоњић Град обезбиједила јеобезбиједила 60.180 КМ подстицајних средстава.

Уговоре су у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град потписали начелница општина Дивна Аничић и пољопривредни произвођачи којима су средстава одобрена.

За кредитирање пољопривредне производње одобрено је седам пољопривредних кредита укупне вриједности од 59.000 КМ, док је 13 захтјева још увијек у процедури одобравања од стране пословне банке.

Кредити су одобрени сљедећим пољопривредницима: Милораду Гатарић из Подбрда, Неђи Перић из Сурјана, Жељки Туторић из Подрашнице, Жељку Милетић из Бараћа, Лази Рудић из Подбрада, Милораду Ступар из Бјелајца и Горану Дедић из Подрашнице.

Младим брачним паровима, старости до 35 година,а који живе на селу одобрено 2.180 КМ, за рефундацију 50 одсто од средстава уложених у набавку опреме за пољопривредну механизацију Ова средстава одобрена су  Цвијић Стојанки и Мирославу из Подбрада и Цвијић  Слађани и Милану из Оћуна.

Цвијић Слађана и Милан  имају фарму од 12 крава и средства ће уложити у набавку механизације.

''Поршка општине значи ми много, а добијена средства ћемо уложити у набавку механизације, како бисмо лакше могли да обезбиједимо храну  за потребе наше фарме'', истакла је Слађана.

Општина Мркоњић Град помогла је пољопривредене произвођаче тако што је обезбиједила  депозит за кредитна средтва намијењена  пољопривредницима и на тај начин утицала на висину каматне стопе.

‘’Општина је значајно учествовала у одређивању каматне стопе, која износи 3,5 % годишње и фиксна је. Кредити иду на рок отплате од 4 године под веома повољним условима. Битно је нагласити да општина учествује у финансирању дијела камате тако да полаже депозит у износу од 65 % сваког појединачно одобреног кредита’’рекла је Дивна Аничић, начелница општине. Додајући да јој је веома драго што је ове године повећано интересовање за кредите и подстицаје у облсти пољопривреде.

За подршку развоја пољопривреде, а кроз Програм за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2012.години у буџету општине  обезбијеђено је 105.000 КМ, а средства ће бите пласирана за набавку опреме, пољопривредне механизације....

  • 15.8.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD