СЈЕДНИЦА САВЕЗА ЛОГОРАША РС У МРКОЊИЋ ГРАДУ

У Мркоњић Граду одржана је 14. Редовна сједница Управног одбора Савеза логораша Републике Српске. Тема ове сједнице посвећена је 23. августу 1992.године, датуму од када је прошло 20 година од прве размјене ратних заробљеника на подручју општине Мркоњић Град.

Сједницу је водио Предсједник управног одбора Савеза Вукан Ковач и Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић.

Присутни су били  предсједник Удружења логораша Мркоњић Град Милан Малешевић, Родољуб Тркуља и Младен Арежина чланови Комисије за размјену ратних заробљеника који  су учествовали у првим размјенама на овим просторима  из тог периода, те начелник Станице јавне безбиједности Мркоњић Град Пена Душко, лица која су била заробљена и размијењена те представници скупштине општине Мркоњић Град.

"Мркоњић Град је један од градова који је масовно страдао у овом рату, град који је био изгубљен и поново враћен са много жртава. 23.08.1992 године. је један од најзначајнијих датума Мркоњић Града. Подсјећамо тада је у  Језеру између двије зараћене стране између хрватске регуларне војске  и босанских муслимана с једне стране и с друге стране Срба извршена  размјена са преко 200 цивила међу  којима је било и војника .

Савез логораша најављује протесте  пред Судом и Тужилаштвом БиХ због њиховог нерада за процесуирање одговорних који су починили злочине над Српским народом,  посебно за оних 5 логора  које  је најавио, замјеник јавног тужиоца, јер се за сада  по том питању  још увијек  ништа не ради". Изјавио је предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић у Мркоњић Граду.

Један од најзаслужнијих људи који је био заслужан за размијену ратних заробљеника у то вријеме је био и г-дин Младен Арежина, који је подсјетио све присутне на хронологију дешавања око истоимене размјене. 

„ Могу рећи да  Мркоњић Град јесте прво мјесто у којем се догодио званичан геноцид, мјесто гдје је убијен 181 човјек, от тога највише стараца и неспособних људи. Зато користим ову прилику да кажем да ми је драго када видим  да се овај датум поштује и  цијени. Размјена која се догодила тад је имала далеко шири значај од саме своје сврхе. Јер је дала далеко већи морал нашој војсци у то вријеме, морал обичним људима,  и морал онима који су тад требали да иду у војску, а да не кажем породицама"рекао је Арежина.

Иначе,  у Савезу логораша РС  регистровано је 536 логора.  

  • 24.8.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD