ПЛАСИРАНИ КРЕДИТИ У ПОЉОПРИВРЕДИ

У Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град потписани су Уговори за четири различите врсте подстицаја у пољопривреди са укупним износом од преко 50.000,00 КМ.

Уговоре о кориштењу пластеника  потписало је пет пољопривредних произвођача  за  које је општина Мркоњић Град издвојила 24.000 КМ. 

„Ово је вишегодишња реализација програма Општине и Агенције за привредни развој. Због великог интересовања за  пластенике које смо имали прошле године и због оних који су  имали жељу да добију пластеник, ми смо се ове године одлучили поново за додјелу пластеника, али због мањка финансијских средстава увели смо учешће корисника од 25 одсто“, рекла је начелница општине Дивна Аничић. 

Корисници ће добити пластеник од 200 м2, поред металне конструкције и ПВЦ фолије  кориснику ће бити додијељена и пратећа опрема коју чине систем за наводњавање кап-по кап, каце 500л, алкатена, специјалног вентила са филтером, чесмице и црна малч фолија за земљиште.

Пластенике су добили следећи корисници:  Стана Рољић (Густовара), Зоран Гверо  (Котор), Младен Рољић (Густовара), Симо Иличић (Копљевићи )и Јела Пекез (Подрашница).

 Потписани су и Уговори о кориштењу бесповратних  средстава за подршку пројектима   за четири млада брачна пара који живе на селу и баве се пољопривредом чиме је општина рефундирала 50% инвестираних средстава у пољопривреду, са укупним износом од 6.000 КМ.

Средства за младе брачне парове који живе на селу добили су: Недељко Еремија, Драгана Рољић, Јово Шарић и Весна Ступар.  

Исти дан начелница општине потписала је и 13 Уговора за подизање вишегодишњих  воћних засада. Предмет овог Уговора је суфинансирање програма  у укупном износу од 75% средстава  од стране општине.

Из села Шеховци Миленку Јарићу је одобрен кредит за воће „Обзиром да је воћарство врло уносно сада сам наручио око 160 комада шљиве чачанке, с тим да сам и прошле године добио 200 комада засада крушке. Убудуће планирам проширити воћњак  јер имам још око 60 дулума земље. Овим путем се захваљујем Општини и Агенцији која нам је ово све омогућила,“ рекао је Јарић. 

Овим програмом укупно је подијељено 2268 садница воћа, од чега је: (јабука-200, шљиве-1820, крушке-200 и ораха -48 ).

Корисници средстава су : Ђуро Даниловић  (Подрашница), Душан Даниловић (Подрашница), Цвијета Сладојевић (Тријебово), Симо Топић (Ступари), Мирко Гавриловић (Копљевићи), Милан Тодоровић (Убавића Брдо), Божо Бајић (Бараћи), Здравко Палалић (Медна), Зорица Шикман (Тријебово), Момир Убовић (Мајдан), Миленко Јарић (Шеховци) Слободан Цвијић (Подбрдо)и Милорад  Радић (Чирковац).

Што се тиче  средстава за развој пољопривреде потписана су и четири Уговора за микрокредитирање у пољопривреди , гдје је општина Мркоњић Град издвојила  17.550,00 КМ  депозитних средстава, док је укупни износ кредитних средстава 27.000,00 КМ. Корисници овог кредита су: Лазар Перић, Стевка Гвозденац, Далибор Еремија и Боре Џевер. 

  • 1.10.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD