Обиљежавање страдања Срба у Западној Крајини

У Мркоњић Гарду 10.октобра ће бити обиљежено 17 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина. Договорено је то на састанку Пододбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова одржаном са руковосдтвом општине Мркоњић Град.

За вријеме окупације која је трајала 117 дана протјерано је више од 120.000 Срба, а убијено је 2.000 цивила и војника.

Мркоњић Град ће бити домаћин, јер је у овој општини пронађена једна од највећих масовних гробница са тијелима 181 убијеног српског цивила и војника, гдје су жртве звјерски мучене и убијане.

Велимир Дуњић, предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја каже да се овај догађај већ дужи низ година обиљежава у Мркоњић Граду.

''Вријеме je да једном покренемо активнију иницијативу, а поводом  огромног страдања Срба и агресије хрватске војске која је била над 13 српских општина у овом дијелу РС, гдје је само у Мркоњић Граду по процјенама општинских органа уништена имовина вриједна око 680 милиона марака'', рекао је Дуњић. Позивајући грађане, борце одбрамбено-отаџбинског рата, као и чланове породица погинулих  и несталих бораца  да 10. октобра присуствују обиљежавању годишњице страдања Срба у Западној Крајини, како би ово окупљање било што масовније.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да општина Мркоњић Град већ почела са активностима поводом обиљежавања 10. октобра дана пада Мркоњић Града и осталих западнокрајишких општина.

''Ми у општини Мркоњић Град већ смо започели са активностима обиљежавања 10. октобра одржавањем Меморијалног кошаркашког турнира. Манифестација се одржава под слоганом ''Да се не заборави'' и ми не смијемо заборавити и тај дан треба да нас буде што више како бисмо одали заслугу свима онима који су животе дали за Републику Српску'', рекла је Аничићева.

Додајући да се нада да ће једног дана некоме бити суђено за злочине почињене у Мркоњић Граду.

 

На састанку Организационог одбора су договорени задаци и обавезе за обиљежавање  10. октобра.

ПРОГРАМ:

10.10.2012.

11.00 часова – Парастос и полагање цвијећа на Спомен обиљежју масовне гробнице – Градско гробље

12.00 часова – Полагање цвијећа на Централном спомен обиљежју погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату

12.30 часова – Обраћање званичника и културно-умјетнички програм.

 

 

 

 

  • 3.10.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD