Обиљежено 17 година од страдања Срба у Западној Крајини

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова служењем парастоса и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежју масовне гробнице и Централном спомен-обиљежју погинулим борцима у Мркоњић Граду обиљежено је 17 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина, из које је са својих вјековних огњишта протјерано више од 120.000 људи, а убијено 1650 српских војника и цивила.

Здравко Караћ који је 3. априла 1996. године међу 181 тијелом есхумираним из заједничке гробнице у Мркоњић Граду препознао брата никако не може прихватити да за овај злочин протеклих 17 година нико није одговарао. Посебно јер су патолози утврдили да је већина страдалих, углавном цивила, звјерски мучена.

''На самом отварању гробнице коју сам лични иницирао, био је присутан и један представник из Хага и они су тада нешто ''обећавали'', али ево сад након 17 година осјећај је грозан, јер нико жив се није појавио и међународна заједница све игнорише и ћути'', рекао је Караћ. Наглашавајући да је његов брат ухваћен и везан сајлом око руку, ударен у главу маљем, у предјелу груди имао је прострелну рану, што указује не чињеницу да је мучен, као и сви остали.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић наглашава да општина никада неће одустати од тужбе против Републике Хрватске која је на овом подручју извршила злочине геноцида и урбицида.

''Тек онда када појединац буде осуђен за злочин ми ћемо моћи да поднесемо тужбу за нематеријалну штету, организовану пљачку наших фабрика, јавних институција  и слично'', рекла је Аничићева. Додајући да  јавност зна да је штета процијењена на око 700 милиона марака.

Настојања да они који су злочине починили буду и процусуирани исказали су и представници Владе Републике Српске. ''Сви у БиХ морају да схвате да се правда не може примјењивати селективно и они који су починили ратне злочине морају да буду изведени пред лице правде'', рекао је Душко Милуновић, помоћник министра борачко инвалидске заштите. Додајући да ће интитуције Републике Српске истрајати у свом настојању за то, јер овде се десио стравичан злочин.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић вјерује да ће за масовну гробницу у Мркоњић Граду и за стравичне злочине које су здружене снаге Хрватског вијећа и Петог корпуса Армије БиХ починиле на подручју западнокрајишких општина неко коначно одговарати. Он ће се сљедеће седмице састати са главним државним тужиоцем Хрватске Младеном Бајићем у вез са злочинима који су се дешавали на овим просторима.

''Наредне седмице имамо састанак у Загребу на којем  ћемо  видјети докле се дошло и да ли ће се ишта покренути са мртве тачке. Наравно да ћемо тражити правду за ову масовну гробницу у Мркоњић Граду. Послије  састанка у Загребу  обратићемо се и Међународном суду у Хагу поново, без обзира што су они ставили ово под ознаку ''А'', јер Суд и Тужилаштво БиХ нису досада ништа урадили. Додајући да ће тражити и путем Уједињеној нација, да ствари које су се десиле у БиХ,  да неможе да се некаже да у овом сукобу  нису страдали и Срби'', истакао је Дукић..

За 117 дана хрватске агресије на 13 западнокрајишких општина 1995.године протјерано је 120.000 Срба, убијено 1650 војника и цивила и учињена огромна материјална штета. До сада је ехумирано 1.214 тијела, а трага се за још 420 тијела убијених српских сивила и војника. Запаљено је 2.308 стамбених објеката, док је око 3.000 стамбених објеката уништено и опљачкано, уништени су готово сви привредни капацитети, вјерски објекти и школе, тако да се ратна штета само у овој општини процјењује на око 700 милиона КМ .

Прије 17 година осим у Мркоњић Граду, агресија се десила и у општинама Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Након парастоса и полагања вијенаца одржана је и духовна академија уз пригодан програм.  

  • 10.10.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD