Обиљежен Међународни дан жена на селу

Поводом 15.октобра Међународног дана жена на селу начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић са сарадницима посјетила је Удружење жена 'Наша жена'', које дјелује и ради у Подршници.

Удружење жена ''Наша жена'' једно је од ријетких Удружења у Републици Српској које је на селу.

‘’Наше Удружење већ десет година дјелује и ради, али јако споро и тешко се помичемо напријед. Јако тешко јер немамо разумијевање, прије свега жена нема разумијевање у својој породици, јер се сматра да жена нема времена за такве ствари, односно да ради на својој едукацији, на сазнању да се живот може и другачије организовати, каже Борјана Јанковић предсједница Удружења жена ‘’Наша жена’’. Додајући да жени  на селу треба помоћи и растеретити је бољом расподјелом послова у домаћинству, како би и она дошла до изражаја, и створила могућност да ојача своју финансијску стабилност у том домаћинству.

Удружење ‘’Наша жена’’  много је урадило у задњих десет година како на  окупљању и едукацији жена тако и очувању етно-традиције овога краја. ‘’Имамо мали музеј, креативну радионицу гдје израђујемо бројне предмете, призводимо и домаћу храну, а све у сврху покушаја да се оживи сеоски туризам, јер Подршница је једно од првих туристичких села које је било у БиХ прије рата’’, истакла је Јанковићева.

Кампању "Равноправно за жене на селу" од 2009. године проводи Џендер центар Владе Републике Српске.
Уједињене нације установиле су 15. октобар као Међународни дан жена на селу, који се обиљежава организовањем разних активности и догађаја који указују на тежак положај ове популације.
На селу живи 1,6 милијарди жена које представљају четвртину укупног свјетског становништва.

  • 15.10.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD