ПРЕДАВАЊЕ О ВОЋАРСТВУ

Мркоњић Град 26.10.2012. године. – Уз присуство већег броја воћара у Агенцији за привредни развој општине одржано је стручно предавање на тему „ Резултати контроле плодности земљишта, садња воћњака, јесења прихрана и садња.“

 О  томе колико је битна плодност и прихрана земљишта, како припремити земљиште и организовати садњу воћа, воћаре је упознао Милован Ћућић испред Агенције  за пружање стручних  услуга у пољопривреди.

 „ Данас дајемо воћарима савјете из области  садње воћака, пошто има  много заинтересовани за садњу, као и неким новим воћарима  који су  већ  дизали воћњаке  да им помогнемо  у  вези  квалитета земљишта, припреме земљишта и побољшања приноса на тим парцелама.

Свим воћарима савјетујем   прије  подизања  новог засада да одраде  анализу  земљишта јер ако немају  почетне  податке о том  земљишту  и  ако не знају  његове особине препорука ја да ураде  анализу  и из ње  ће сазнати све што треба такође, је потребно да се  савјетује  са  пољопривредним  стручњацима   на том  подручју  који знају  агроклиматске  карактеристике  подручја“, казао је Ћућић.

Посјећеност овом предавању  од стране воћара била је  веома успјешна јер су присутни стекли  додатна знања из области воћарства, односно око конкретних мјера  и препорука око садње, резидбе, заштите и како поступати у појединим  фазама код засада воћа.

Иначе, напомињемо да је једна од најзначајнијих грана пољопривреде  у Мркоњић Граду јесте воћарство, тачније узгој шљиве и производња ракије –шљивовице. 

Организатори овог предавања су Агенције  за пружање стручних  услуга у пољопривреди из Бања Луке и Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град. 

  • 26.10.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD