ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ОДЛУКЕ О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА СТАТУТА ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ОДЛУКЕ О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА СТАТУТА ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД

У Скупштинској сали општине Мркоњић Град одржана је јавна расправа о нацрту Одлуке о измјенама и допунама Статута општине Мркоњић Град. Секретар Скупштине општине Слободан Рајковић рекао је да је суштина ових измјена да се Статут општине Мркоњић Град гдје се каже да је број одборника у Скупштини 23, допуњује новим чланом којим се каже да припадницима свих националних мањина којих је према последњем попису становништва било до 3% на подручју наше Општине, а у односу на укупан број становника, припада једно мјесто одборника у Скупштини општине. Додајући да је ова одлука проистекла је из Изборног закона (поглавље 13А) који се први пут примјењује на изборима ове године.

 

Ове измјене Изборног закона усвојене  још 2004.године, али се до сада нису примјењивале ове одредбе о националним мањинама зато што је Законом речено да ће Централна изборна комисија донијети  Одлуку   о почетку примјене тог поглавља. Централна изборна комисија за ове изборе је донијела Одлуку да се то  поглавље  примијени на општинске изборе који ће се одржати у октобру, из чега се види да је  ово само једно нормативно усклађивање Статута по свим општинама са тим одредбама Изборног закона.

Овим одредбама Изборног закон се каже  да се у оним општинама у којим има до 3% припадника националних мањима, а према попису из 1991.године треба  обезбиједити најмање једно одборничко мјесто, а за оне општине са преко 3% националних мањина у односу на укупан број становника, а према попису из 1991. године најмање два.

Према подацима Завода за статистику на подручју општине Мркоњић Град, а према попису из 1991.године било је укупно 27.379 становника, од чега су била 804 припадника националних мањина, а то у односу на укупан број становника из 1991.године износи  2.9% и због тога  је  овом Одлуком и предвиђено  да се у  Скупштини општине Мркоњић Град обезбиједи једно мјесто одборника на овај број националних мањина.

Под националним мањинама подразумијевају се сви они становници који неспадају у три конститутивна народа, србе, хрвате и бошњаке, с тим да се и југословени сматрају националним мањинама.

Уколико ово одборничко мјесто не буде попуњено кроз изборни процес оно ће остати упражњено.

Друга измјена односила се  на доношење Статута Мјесних заједница, којег је према садашњим рјешењима Статута, доносио Збор грађана на приједлог Савјета Мјесне заједнице, а након чега је било потребно прибавити сагласност начелника општине.

Међутим како је рекао секретар СО Слободан Рајковић овим предложеним измјенама због практичности и ефикасности поступка доношења Статута Мјесних заједница, предлаже се да Статут Мјесне заједнице доноси Савјет Мјесне заједнице, а да сагласност на исти даје Скупштина општине Мркоњић Град.

 

  • 14.4.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD