ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД НАСТАВЉА САРАДЊУ СА ГАП-ОМ

ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД НАСТАВЉА САРАДЊУ СА ГАП-ОМ

Општина Мркоњић Град наставиће сарадњу са ГАП Пројекатом (Пројекат управне одговорности), и у наредне три године добиће 60 хиљада долара за реализацију трогодишњег акционог плана. То је само продужетак сарадње општине Мркоњић Град и ГАП-а, која ће се озваничити данас у Дервенти на Сјму Савеза општина и Градова, када ће начелници општина које су већ сарађивале са ГАП-ом потписати меморандум о наставку сарадње.

Друга фаза Гап пројекта стартовала је 11. јануара ове године и трајаће пет година. Као донатори који су финансирали прву фауз Гап пројекта, осим Шведске агенције за међународни развој и сарадњу и Америчке агенције за међународни развој, прикључила  се и Холандска влада.

У другу фазу пројекта биће укључено  још 30 нових општина, које до сада нису сарађивале са Гапом, од којих је  петнаест већ одабрано а петанест ће бити одабрано до краја године.

- За потребе наставка сарадње , у другој фази Гап пројекта  од општине се тражи да формира радну групу, чији ће  задатак бити да предложи трогодишњи општински акциони план, у којем ће се дефинисати на шта ће бити утрошено ових 60 хиљада долара, с тим да се средства неће моћи улагати у инфраструктурне пројекте, већ су искључиво намијењена за административно унапређење унутар општине. Такође од општине се тражи да учествује са 30% властитих средстава за реализацију овог акционог плана.- рекла је координатор пројекта Тања Михајловић. Додајући да ће у оквиру овога  бите потребно спровести и јавну расправу везану за приједлог тог акционог плана а потом га прослиједити Скупштини на усвајање, како би се дефинисале активности које ће се реализовати.

Она је још истакла да ће Гап  ове године формирати и Фонд за капиталне пројекте који ће бити везан за програм капиталних инвестиција. Односно Општине које буду изабране да могу користити средства из Фонда ће добити по 90 хиљада долара, за пројекте који ће бити изабрани из програма капиталних инвестиција.

Гап je до сада у општину Мркоњић Град уложио око 300 хиљада марака и заједно са општином реализовано је неколико пројека: реконструкција крова  Дома културе, изградња стадиона за мале спортове у насељу ''Никола Тесла'', уређење простора библиотеке и читаонице, обнова водовода Сокочница – Бараћи , успостава Центар за услуге грађанима ''Шалтер сале'', увођење рачуноводственог и буџетског софтвера.

 

  • 16.4.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD