ЕДУКАЦИЈА О ИЗБОРНОМ ЗАКОНУ БИХ, ЗАКОНУ О ФИНАНСИРАЊУ ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА И ЗАКОНУ О РАВНОПРАВНОСТИ ПОЛОВА

ЕДУКАЦИЈА О ИЗБОРНОМ ЗАКОНУ БИХ, ЗАКОНУ О ФИНАНСИРАЊУ ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА И ЗАКОНУ О РАВНОПРАВНОСТИ ПОЛОВА

У Скупштинској сали општине Мркоњић Град јуче је одржана едукација о Изборном закону БиХ, Закону о финансирању политичких партија и Закону о равноправности полова. Мркоњић Град је девета општина у којој је извршена едукација и упознавање грађана са овим законима.

 

Предавачи су били Сеад Поквић члан удружења изборних службеника БиХ и предсједник општинске изборне комисије у Бугојну и Невенка Малешевић, предсједник општинске изборне комисије у Мркоњић Граду.

-Финансирање политичких странака третирају два закона, Закон о финансирању политичкиг странака и Изборни закон БиХ. Када се говори о новинама које се тичу Закона о финансирању политичких странака речено је да је Изборним законом дефинисано финансирање изборне кампање, а законом о финансирању политичких странака на нивоу БиХ регулисано је који су то извори финансирања политичких странака, затим обавеза финансијског извјештавања, контрола финансијског пословања, односно ревизија финансијског пословања политичких странака и улога одбора за ревизију Централне изборне комисије код подношења тих извјештаја, рекао је Сеад Поквић. Додајући да је Изборним законом регулисан и начин финансирања изборне кампање којим се каже да  седам дана наком што Централна изборна комисија објави Централни бирачки списак са бројем бирача у свакој од општина тај број бирача множи са 30 фенинга и то је највише што једна странка може потрошити на изборну кампању.

Изборни закон од 2002. до 2006.године претрпио је укупно 12 измјена а једна од њих је измјена и усклађивање Изборног закона са Законом о равноправности полова.

Када је ријеч о усклађивању  Изборног закона са Законом  о равноправности полова оне се односе на кандидатске листе и заступљеност мање заступљеног пола од 30% на тим кандидатским листама. Поред тога постоје и измјене изборног законодавства у погледу учешћа мање заступљеног пола у свим изборним органима, изборним комисијама, бирачким одборима, као и  свим другим органима власти. 

 

  • 18.4.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD