Кампања ''КАД ПИЈЕМ – НЕ ВОЗИМ''

У Републици Српској данас почиње превентивна акција ''Кад пијем - не возим'', коју проводи Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто мото савезом. Кампања ће се реализовати у периоду од 24. децембра 2012.године до 27. јануара 2013. године.

Циљ кампање "КАД ВОЗИМ – НЕ ПИЈЕМ“" је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз смањење процента возача који у саобраћају учествују под утицајем алкохола.

Алкохол је један од најчешћих узрока саобраћајних незгода. Он деградира све способности човјека битне за успјешно управљање возилом. Алкохол повећава ризик саобраћајне незгоде више него било који други познати фактор ризика. Са повећањем концентрације алкохола у људском организму повећава се и ризик настанка саобраћајне незгоде и ризик смртног страдања.

У саобраћајним незгодама у Републици Српској у периоду од јануара до октобра 2012. године догодило се 7006 саобраћајних незгода. У тим саобраћајним незгодама смртно је страдало 120 лица, а 543 лица је задобило тешке тјелесне повреде, док је 921 возач под утицајем алкохола проузроковао саобраћајну незгоду.

Кампањом ће се покушати утицати на промјену ставова возача да не учествују у саобраћају ако су под утицај акохола.

Такође, опасност представљају и пјешаци ако су под утицајем алкохола, а крећу се коловозом на јавном путу  у насељу и ван насељеног мјеста.

Реализацијом кампање очекује се смањење броја возача који у саобраћају у чествују под утицајем алкохола.

Кампањом се жели утицати на промјену ставова код возача који у саобраћају учествују под утицајем алкохола. Покушаће се пренијети информације о утицају алкохолола на способности возача, ефектима алкохола на понашање возача, грешкама које праве алкохолисани возачи и сл.

Кампања обухвата активности информисања утицаја алкохола на способност возача, ефектима на понашање возача и грешкама које они праве.

 

  • 24.12.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD