Одржан Седми фестивал ракије

Маринко Рисовић из Рибника са 19,07 поена побједник је Фестивала ракије, одржаног у организацији Агенције за привредни развој Мркоњић Град. Други је био Зоран Радуљ из Приједора са освојених 19,03 поена, а трећи Боро Лакета из Мркоњић Града са 18,95 поена. Сва тројица награђени су са великом златном медаљом.

Квалитет ракије оцјењивали су  проф.  др Нинослав Никићевића са Пољопривредног факултета из Београда, проф. др Нермина Спахо са Пољопривредно-прехрамбеног факултета из Сарајева и инжињер технологије Вања Пљуцо (Вода Круна) .

За најбољег оцјењивача јачине ракије – Градимира Републике Српске  проглашен је Ђуро Пећанац из Дрвара, и за Градимир из Мркоњић Града Мирослав Копуз,  док су Бране Радановић из Приједора и ''Пчелице'' из Добоја имали најљепше уређен штанд.

У присуству великог броја посјетилаца, манифестацију је отворила начелница општине Дивна Аничић.

- Добро је да се одржава један овакав Фестивал,  јер је наша ракија препознатљива свугдје, а Фестивал поред дружења и забаве  има туристички, привредни и едукативни карактер, рекла је Аничићева. Истичући да је овај догађај постао препознатљив широм Републике Српске и Босне и Херцеговине.

На фестивалу је било преко тридесет учесника, излагача домаће ракије, народних рукотворина, произвођача ракијских казана, хране, меда и тако даље. Најбројнији су, као и увијек, били учесници са подручја општине Мркоњић Град, али и других крајева Републике Срспке и Босне и Хрцеговине: Бања Лука, Шипово, Рибник, Јајце, Прњавор, Приједор, Лакташи, Добој, .... У оквиру манифестацијео одржана су и бројна стручна предавања за воћаре.

Горан Тодоровић, директор Агенције за привредни развој, каже да је циљ ове манифестације да покаже народну традицију и обичаје.

-На Фестивалу осим ракије приказујемо и обичаје и културу нашег народа и настојим их сачувати од заборава -каже Тодоровић.

Организатор Фестивала је Агенција за привредни развој, у сарадњи са општином Мркоњић Град.

На Фестивалу су се оцјељивала 93 узорка ракије. Оцјењивање је било анонимно, а узорци шифрирани. Додијељена су сљедећа признања: 12 великих златних медаља, 14 златних медаља, 11 великих сребраних медаља, 35 сребраних медаља и 15 бронзаних медаља. Шест оцијењених узорака на основу укупног збира поена нису добили медаље.

Осим најбоље шљивовице најбоља ракија у категорији крушковаче је ракија Милоша Кањижа (17,73 поена - велика сребрена медаља), у категорији дреноваче Миле Ландеке из Рибника (17,58 поена – велика бронзана медаља), и најбоља ракија у категорији траварица Бране Радановић из Приједора (17,73 поена – велика сребрена медаља).

 

 

  • 30.12.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD