ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД ДОБИТНИК БИКОН СТАТУСА

ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД ДОБИТНИК БИКОН СТАТУСА

Општина Мркоњић Град добитник је ''Бикон статуса'' за постигнуте резултате у области подршке покретању и развоју малих и средњих предузећа. Награду у име општине примио је начелник општине Зоран Тегелтија на церемонији додјеле ''Бикон статуса'' награђеним локалним заједницама, која је уприличена 23. априла ове године, у Брчком.

Општина Мркоњић Град конкурисала је за наведено признање презентацијом која се односи на моделе пружања услуга из области пружања подршке оснивању малих и средњих предузећа, уз уску сарадњу са локалним пословним сектором. 

''Бикон статус'' за подршку покретању и развоја малих и средњих предузећа општина Мркоњић Град добила је јер је формирала Кредитни фонд који економским субјектима обезбјеђује кредите по много повољнијим условима него комерцијалне банке. Овај кредитни фонд је резултат успјешног партнерства између општине и комерцијалних банака, а од 2004.године издвојено је око три милона марака за привредне субјекте. Како би охрабрили оснивање малих и средњих предузећа, Општина је 2006.године одлучила да усвоји Програм за подстицај запошљавања и самозапошљавања. Овај програм је подстакао отварање нових 285 радних мјеста и 40 нових предузећа. Такође  општина Мркоњић Град је увелико поједноставила и процедуре за регистрацију предузећа, што је створило веома погодну пословну средину, гдје процедура за регистрацију новог пословног субјекта може да буде завршена за само један дан.

Како би побољшали квалитетну сарадњу са предузећима, Општина је основала Агенцију за привредни развој, која је одговорна за спровођење активности које су дио Кредитног фонда, укључујући спровођење анкета и различитих едукативних обука с циљем подизања нивоа знања домаћих привредника, а по питању будућих пословних планова и инвестиција.

Као резултат веома успјешног партнерства између општине, локалног пословног сектора и грађана, Општина Мркоњић Град успјела је да створи конкретну пословну сарадњу не само у локалном и регионалном оквиру, већ и за цијулу БиХ.

 

Осим Мркоњић Града исто признање добила је и општина Зеница, док су ''Бикон статус'' за резултате остварене по одређеним категоријама у 2008.години, добиле и следеће локалне заједнице у БиХ - општине Козарска Дубица и Лакташи за пројекат ''Побољшање пољопривредне производње путем партнарства са пољопривредним произвођачима и становништвом из руралних подручја; Брчко Дистрик за ''Увођење информационих технологија у процес пружања услуга с циљем побољшања квалитета услуга и процеса доношења одлука''.

Као награду локалне заједнице добиће одређена финансијска средстав намијењена за финансирање различитих активности размјене најбољих искустава из праксе.

Иначе, ово значајно признање ''Бикон статус'' финансирају владе Велике Британије и Швајцарске.

 

 

  • 24.4.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD