ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О РАЗУМИЈЕВАЊУ СА ОСЦЕ-ОМ

ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О РАЗУМИЈЕВАЊУ СА ОСЦЕ-ОМ

Општина Мркоњић Град добитник је ''Бикон статуса'' за постигнуте резултате у области подршке покретању и развоју малих и средњих предузећа. Свечена додјела цертификата уприличена је 23.априла у Брчком, а општина Мркоњић Град је са представницима ОСЦЕ-а потписала и Меморандум са о разумијевању у којем се општина обавезује да ће размјењивати своје најбоље праксе са другим општинама.

 

 

- Општина Мркоњић Град је доказала да је једна од најбољих општина у БиХ за ову тему и сада јој преостаје да размијени своја искуства добре праксе са другим општинама, да их упозна са механизмима које је користилла и начином рада тако да и оне могу да постигну исто, рекла је Јулија Магнер пројект манаџер ОСЦЕ-а. Додајући да ће од следеће године  Бикон шема бити пројекат локалних власти, а  што се тиче размјене најбоље праксе ОСЦЕ- ће општинама дати мали грант у износу од три хиљаде еура за размјену најбољих искустава свакој од општина добитница Бикон статуса.

- Општина Мркоњић Град овим цертификатом добија потврду за оно што је радила у претходне три године у покушају да помогне наше људе који се баве производњом у области малих и средњих предузећа- рекао је начелник општине Зоран Тегелтија. Истичући да  општина сваке године покушава да помогне малим и средњим предузећима, али да свако признање па и ово да смо најбоља општина у БиХ везано за ову област прија и ми ћемо и даље настојати да унапређујемо наша предузећа и да им помогнемо како  би они прије свега сами радили, запошљавали и ставарали добит за себе и своје раднике.

''Бикон статус'' за подршку покретању и развоја малих и средњих предузећа општина Мркоњић Град је добила јер је формирала Кредитни фонд који економским субјектима обезбјеђује кредите по много повољнијим условима него комерцијалне банке. Овај кредитни фонд је резултат успјешног партнерства између општине и комерцијалних банака, а од 2004.године издвојено је око три милона марака за привредне субјекте. Како би охрабрили оснивање малих и средњих предузећа, Општина је 2006.године одлучила да усвоји Програм за подстицај запошљавања и самозапошљавања. Овај програм је подстакао отварање нових 285 радних мјеста и 40 нових предузећа. Такође  општина Мркоњић Град је увелико поједноставила и процедуре за регистрацију предузећа, што је створило веома погодну пословну средину, гдје процедура за регистрацију новог пословног субјекта може да буде завршена за само један дан.

У меморандуму су наведени општи услови рада који ће дефинисати обавезе и активности које се очекују од Бикон општина у периоду од дванаест мјесеци, а за који је општина стекла Бикон статус.

  • Израда акционог плана за размјену најбољих пракси
  • Именовање Бикон координатора
  • Објављивање и дистрибуција ''Студије изучавања Случаја'', која наводи постигнуте резултате општине у одређеној области за коју је општина стекла Бикон статус,
  • Припрема активности ''Отворени дани''
  • Посјета Савјету Бикон шеме и припремање за узвратну посјету представника из Велике Британије
  • Преузимање обавезе која се односи на организовање активности размјене најбољих пракси, укључујући студијске посјете, као и могућност размјене кадрова
  • Свакодневна процјена властитих активности и догађаја које се односе на размјену најбољих пракси
  • Израда докумената за дистрибуцију у којем је детаљно описано искуство које је Бикон општина стекла у размјени најбољих пракси

 

 

 

  • 22.5.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD