ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ СТРАТЕГИЈЕ ПАРТНЕРСТВА СА ГРАЂАНИМА ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ СТРАТЕГИЈЕ ПАРТНЕРСТВА СА ГРАЂАНИМА ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД

Општина Мркоњић Град је потписала Меморандум о разумијевању са ОЕБС-ом чиме се обавезала да заврши пет модула Уговора, од којих је један и израда документа Стратегије партнерства са грађанима општине Мркоњић Град. С тога је у Скупштинској сали општине Мркоњић Град у уторак 27.маја одржана Јавна расправа о нацрту Стратегије партнерства са грађанима општине Мркоњић Град.

 

 
О Нацрту Стратегије и шта она значи је говорила предсједница Скупштине општине Дивна Аничић.
- Ова стратегија има задатак да успостави трајне системски уређене односе и стандарде у оним подручјима гдје грађани и организације цивилног друштва могу придонијети пружању општинских услуга. Као и да успостави заједничку  сарадњу локалне власти (општине) и грађана, која кроз заједнички рад, доводи до рјешавања идентификованих проблема- рекла је предсједница Скупштине Дивна Аничић. Додајући да је  сврха партнерства побољшање партнерских односа између Административне службе и грађана кроз сарадњу на одређеним пројектима који су од интереса за обе партнерске групе.
Партнерство је однос двију или више страна које имају једнака права, заједничке циљеве, остварују договор о подјели рада, ризика и разултата. У овој подјели локална власт углавном обезбјеђује финансијска средства, ангажује стручне кадрове, координира и контролише извођење радова те одлучује о правној регулативи. Други партнер у овом односу нуди нове креативне идеје, окупља и мобилише заинтересоване грађане и даје свој допринос финансијским средствима или волонтерским радом.
Предсједница је истакла да Стратегија партнерства са грађанима почива на стратешким одредницама Програма капиталних инвестиција општине Мркоњић Град који се спроводи већ четврту годину, као и Стратегијом развоја општине Мркоњић Град за период 2007-2012 године. Стратегија такође  има задатак да опише и образложи партнерство између јавног сектора и грађана, односно општине као локалне заједнице и цивилног друштва тј. грађана организованих у мјесне заједнице, удружења, неформалне групе или грађана појединаца.
 
Јавни сектор чине: општинска извршна власт, скупштина општине, општинске институције, док драђани и групе грађана на локалном нивоу чине мјесне заједнице, невладине организације, удружења грађана, грађани појединци и неформалне групе грађана.
 
Могуће области општинског дјеловања у којима је оствариво партнерство су: административне процедуре, комунална дјелатност, инфраструктура, објава информација и консултације, економски развој, демократизација, спровођење социјалне политике и животна средина. Док је сам процес партнерства  заснован на четири фазе пројектног циклуса: идентификација проблема, израда акционог плана, спровођење акционог плана и надгледање и оцјењивање спроведеног акционог плана.
 
 

  • 28.5.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD