Извјештај са 13. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град

Извјештај са 13. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град

Тринаеста сједница Скупштине општине Мркоњић Град одржана је 30.12.2013.године уз присуство 24 одборника,који су разматрали четири тачке дневног реда.

Извод из записника одборници су усвојили са 18 гласова ''за'' и шест ''уздржаних'' гласова.

 

 

Општински парламент  са 17 гласова ''за'' и седам ''уздржаних'' гласова усвојио је Одлуку о усвајању Интегралне стратегије развоја општине за период 2014-2024.године којом  је предвиђено 69 пројеката укупне вриједности 22.686 милиона марака.

 

Координатор за израду стратегије  развоја Томислав Тодоровић рекао је да се ради о 21 пројекту економског развоја, 18 пројеката друштвене дјелатности и 30 пројеката заштите животне средине.

''Као извори финансирања ових пројеката предвиђени у буџети општине и Републике, јавна предузећа, кредити и донације'', истакао је Тодоровић.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је циљ да реализацијом овог документа Мркоњић Град буде мјесто нових улагања развијеније привреде и квалитетнијег живота.

''Наше активности су сврстане у 69 пројеката, кроз које би требало да буду створени бољи услови за бржи економски, друштвени и инфраструктурни развој општине, као и заштиту животне средине'', рекла је Аничићева. Додајући да овај документ треба да послужи као добар инструмент за донаторска средства и екстерне изворе финансирања од ентитета, државе, јавних предузећа, приватни извори, ИПА и других фондова Европске уније.

Одлуку о усвајању Програма капиталних инвестиција  за период 2014-2018.године одборници су усвојили са 16 гласова ''за'' и седам ''уздржаних'' гласова.

Програм је направљен на бази приједлога инвестиционих пројеката, које су предлагали грађани, установе и предузећа, невладине организације, мјесне заједнице и општинска управа и садржи развојне пројекте првенствено из области инфраструктуре, образовања, културе, спорта и др.

''Овим програмом планирано је да се у наредном петогодишњем периоду реализује 86 инвестиционих пројеката  у износу од 18.798.000 КМ средстава. Од тога би општина требало да обезбиједи 3.119.900КМ, а остатак стредстава ћемо обезбиједити кроз партнерство приватног и јавног сектора, учешћем грађана, донацијама и капиталним  грантовима  и директним финансирање Ваде РС'', рекао је секретар Координационог тима за капиталне инвестиције Дамир Сладојевић.

Највише средстава 3.650.000КМ планирано је за рјешавање топлификације и јавну расвјете, затим спорт и рекреацију 2.390.000КМ,  водоснабдијевање и канализацију 2.225.000 КМ, путеве и улице 1.942.00КМ, саобраћај 1.165.000КМ, образовање 915.000КМ, екологији 500.00КМ, стамбене, пословне и друштвене објекте 343.000КМ, по 100.00КМ за здравство и културу и у изградњу тржнице 60.000КМ. За пројекте из групе остало планирано је да се за пет година уложи 5.308.000КМ. За реализацију програма капиталних инвестиција у 2014.години планирано је да се се уложи 1.736.500КМ.

 Скупштина је  на основу приједлога Одбора за награде и признања једногласно донијела Одлуку да се награде предложени грађани и колективи.

Тако се Повеља почасног грађанина општине Мркоњић Град са златним симболом општине додјељује: Радославу Граићу за изузетан допринос у области културе, привреде и хуманитарног рада Повеља заслужног  грађанина општине Мркоњић Град са златним симболом општине додјељује се постхумно Сими Будимиру, за изузетан допринос у области културе, привреде и хуманитарног рада и Душку Зељковићу, за изузетан допринос у области привреде.  Похвала, као награду и признање додијељује се Душку Вученовићу, за изузетан допринос у развоју угоститељства и Горану Сладојевићи, за изузетно остварење у области спорта.

Захвалнице за изузетан допринос у области образовања  додијељене су: Ивици Вулићу, Остоји Марићу. Шефики Хрустановић, Недељку Шајину.

Захвалница  за изузетан допринс у спашавању људи и материјалних добара у пожарима и саобраћајним удесима додијељена је Драгану Рољићу. Захвалнице за изузетан допринос на пољу привреде додијељене су Миленку Новаковићу и Митру Даниловићу, док је Удружењу грађана ''Клуб умјетничких душа'' додијељена захвалница за изузетан допринос на пољу културног дјеловања и заштите историјског и природног насљеђа мркоњићког краја. 

 

  • 31.12.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD