У Мркоњић Граду одржана манифестација ''Републици Српској за рођендан''

У Мркоњић Граду одржана манифестација ''Републици Српској за рођендан''

У Културном центру ''Петар Кочић'' у Мркоњић Граду одржана је свечана академија под називом ''Републици Српској за рођендан''. Академија је посвећена обиљежавању 22. рођендана Републике Српске и у оквиру ње је отворена изложба најбољих ликовних и литерарних радова ученика основних и средњих школа, те награђени најбољи.

Манифестацију је организовао Републички Педагошки завод Репунлике Српске и општина Мркоњић Град, а поводом 9.јануара – Дана Републике Српске. Ову манифестацију Завод организује сваке године у другој локалној заједници.

У категорији ликовних радова прво мјесто у конкуренцији основних школа припало је групи ученика осмог разреда Основне школе ''Доситеј Обрадовић'' из Добоја, друго мјесто ученици Основне школе ''Васо Пелегић'' из Пелегићева Милици Стопарић, а треће ученику Основне школе ''Доситеј Обрадовић'' из Кнежева Мирославу Ђурићу.

У конкуренцији средњошколаца  најбоље ликони рад је рад ученице Гимназије из Прњавора Николине Радоњић, ученика Гимназије ''Свети Сава'' из Приједора Дамјана Панића, и ученице Средњошколслог центра ''Петар Кочић'' из Шипова Николине Писар.

У категорију литерарних радова прво мјесто у конкуренцији основних школа припало је ученици Основне школе ''Петар Кочић'' из Нове Тополе Тањи Стојаковић, друго мјесто ученику Основне школе ''Иван Горан Ковачић'' из Мркоњић Града Марку Попадићу и треће ученику Основне школе ''Пале'' из Пала Стефану Малбашићу.

Међу средњошколцима најбољи литерарни рад је рад ученице Средњошколског центра ''Голуб Куреш'' из Билеће Тијане Тркуља, друго мјесто је ученица Средњошколског центра из Костајнице Нина Ераковић и треће ученица Пољопривредне и Медицинске школе из Бијељине  Јавана Живановић.

Директор Републичког Педагошког завода Предраг Дамјановић каже да је била велика заинтересованост школа  и ученика за расписани конкурс.

''На конкурсу учествовало 185 школа са преко 3000 ликовник и  280 литерарних радова, тако да је комисија имала јако тежак посао да изабере најбоље'', рекао је Дамјановић. .Додајући да ова манифестација доприноси јачању Републике Српске, те да ће Републички Педагошки Завод и наредних година организовати овакве и сличне манифестације и на тај начин ширити дух Републике Српске.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да је лијепо живјети у слободи и обиљежавати Дан Републике и крсну славу.

''Слободу треба цијенити и треба је чувати, а то најбоље знамо ми становници Мркоњић Града који 1995. године нисмо били у Мркоњић Граду. Управо због тога су значајне ове манифестације које чувају слободу, чувају Републику Српску, а посебно оне манифестације које те вриједности промовишу међу омладином, међу средњошколцима и међу основцима'', рекла је Аничићева. Истичући да је ових дана у Мркоњић Граду посебно лијепо.

''Ја сам посебно сретна због тог зато што су се у нашем граду одржала два значајна догађаја поводом Дана Републике Српске, један је био КУП Републике Српске у кошарци, и тада смо РС чували спортом, а вечерас Републику Српску чувамо кистом и пером'', истакла је Аничићева.

На манифестацији је уручена и награда за најбољу мапу, која је припала ученицима Основне школе ''Вук Караџић'' из Језера и ликовном педагогу Жељку Вученовићу.

 На конкурс је пристигло 280 литераних радова из 77 школа и 3000 ликовних радова из 164 школе.

Програм за свечану академију припремили су ученици, наставници и професори  мркоњићких основних и средњих школа.

Прије свечане академије директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, отворио је изложбу одабраних ученичких ликовних радова.

 

  • 10.1.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD