Пољопривредницима додијељено 176.000 марака бесповратних средстава

Пољопривредницима додијељено 176.000 марака бесповратних средстава

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Милко Чолаковић потписао је у Мркоњић Граду уговоре о самозапошљавању са 22 пољопривредника са подручја општине Мркоњић Град, а који су се налазили на евиденцији Завода за запошљавање.

Ријеч је о  реализацији владиног  Пројекта самозапошљавања незапосклених лица у пољопривреди у Републици Српској за 2013.годину. Укупна вриједност пројекта је 3.922.858 марака, а средства у износу од 176.000 марака додијељена су пољопривредницима  из Мркоњић Града.

Обавеза пољопривредника је да се морају регистровати као комерцијална газдинства најмање 24 мјесеца, те мјесечно плаћати 124 марке за пензијско и здравствено осигурање. Пољопривредницима је укупно додијељено 176.000 марака, односно сваком домаћинству по осам хиљада марака бесповратних средстава.

Пољопривредници ће, како кажу средства ће углавном утрошити  за проширење сточног фонда, подизања засада воћа и набавку пољопривредне механизације.

Боро Ороз бави се говедарством и добијена средстав ће искористити за за проширење сточног фонда.

''Овај подстицај мени значи много и ја желим да се захвалим свима који су помогли да дође до реализације овог пројекта. Добијана средства ћу искористити за проширење сточног фонда, односно за набавку музних грла'', рекао је Ороз.

Директор Завода за запошљавање Милко Чолаковић каже да је ово први пут да  је Влада синхронизовано кренула у рјешавање проблема запошљавања.

 ''Ово је први пут да је Влада заједнички  са Заводом  кренула у израду и реализацију  пројеката запошљавања, а оно што се показало као добро приликом реализације овог пројекта јесте да су комисије обишле цијелу територију РС и упознале се са стањем на терену, рекао је Чолаковић, додајући да  сада имају и базу за евентуалне пројекте који ће бити у овој години.

Начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић  истакла ја значај који овај пројекат има  за општину.

,, Потписивање ових уговора је од великог значаја  за нашу општину, јер ће се на овај начин број незапослених који се налазе не бироу рада смањити  за 22 лица, што је итекако значајно'', рекла је Аничићева. она је додала да и у наредном  периоду планирају да наставе са сличном праксом.

 

  • 24.1.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD