Обиљежен Дан општине Мркоњић Град и 18. годишњица повратка становништва из избјеглиштва

Обиљежен Дан општине Мркоњић Град и 18. годишњица повратка становништва из избјеглиштва

Становници Мркоњић Град обиљежили су 4. фебруар Дан општине и осамнаесту годишњицу повратка становништва из избјеглиштва. Дан општине установљен је у знак сјећања на 4.фебруар 1996.године, када су се Мркоњићани послије петомјесечног избјеглиштва вратили на своја огњишта.

Они су у јесен 1995.године током ратних дешавања морали у бијег пред хрватском војском. За вријеме окупације хрватске снаге починиле су злочин над 364 цивила и заробљеника српске војске од којих је 210 са подручја мркоњићке општине. Град је био разорен и опљачкан. Страдао је цјелокупан сточни фонд, опљачкана покретна имовина, постројења из фабрика .... Ратна штета процијењена је на 680 милиона марака.

Тим поводом у капели Светог апостола Марка служен је парастос за борце погинуле у протеклом рату, након чега су делегације општине Мркоњић Град, Борачке организације, организације породица погинулих, заробљених и несталих бораца, као и представници Удружења Мркоњићана из Београда, положили цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Тргу српске војске.

Начелница општине Дивна Аничић истакла је да нико ни послије 18 година није одговарао за почињене злочине и нанесену материјалну штету.

''Предмет о почињеном геноциду на територији општине Мркоњић Град се налази у Тужилаштву БиХ. Данас, када ми славимо пунољетство повратка у наш град и када се радујемо што смо у нашем граду, апелујем свим одговорнима да се тај предмет покрене са мртве тачке, јер 18 година је много'', рекла је Аничићева.

Породице жртава кажу да су огорчене што за ове злочине ни послије 18 година још нико није одговарао иако постоје сви докази.

  

  • 4.2.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD