Свечана академија поводом Дана општине

Свечана академија поводом Дана општине

Дан општине Мркоњић Град и 18. година од повратка становништва на своја вјековна огњишта обиљежен је бројним догађајима. Тако је у Културно- спортском центру ‘’Петар Кочић’’ одржана и свачана академија.

Начелница општине Дивна Аничић се пригодном бесједом обратила свима који су присуствовали академији, те заједно обиљежили  пунољетство.

Аничићева је истакла  да је данас све много другачије него те 1996.године, када су се Мркоњићани вратили из петомјесечног избјеглиштва.

''Данас када славимо пунољетство, можемо рећи да смо у прошлој години успјели одржати стабилан буџет. Успјели смо исплатити сва социјална давања и све плате запосленима, исплаћене су и све стипендије, помоћи породицама погинулих бораца, ватрогасцима, и друге помоћи. Такође смо успјели одржати број запослених у прошлој години на истом броју као у 2012.години. Тренутно имамо 3425 запослених и 2560 незапослених, који активно траже запослење и они су сада наша највећа брига'', рекла је Аничићева, истичући да се у наредној години највише планира радити на повећању броја запослених.

''У наредној години чекају нас велики изазови и велика одговорност на стварању услова за отварање нових радних мјеста у индустрији, првенствео кроз покретање производње у фабрици конфекције Младост, изградњом инфраструктуре у пословној зони и привлачењем инвеститора, те реализацијом програма привредног развоја. Такође, планирали смо изградити просторни план за Балкану, завршити трг, проширити градско гробље, помоћи реконструкцију градње цркве, изградити идејни пројекат водоснабдијевања за безводне крајеве, те стамбено збринути преостале ППБ и РВИ од I до IV категорије'', истакла је Аничићева.

Свечаној Академији присуствовли су и предсједница Владе РС Жељка Цвијановић, министар финансија у Влади РС Зоран Тегелтија, Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Атанасије и бројни други гости.

Обраћајући се присутнима предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да јој је веома драго што има прилику да буде у Мркоњић Граду и што заједнички обиљежавају дан општине, јер дан сваке општине је истовремено и дан Републике.

''Захваљујем се на свим добрим иницијативама које су дошле из ове општине, јер су засноване на реалним основама и то је добар примјер какао треба да се функционише  у једној локалној средини. Исто тако  треба да се функционише када је у питању заједничка активност између сваке наше општине и Владе РС, јер смо ми сви на истом задатку, а он се зове градити Републику Српску, обезбјеђивати боље услове за све наше грађане и потрудити се колико је то могуће да имамо равномјеран развој свих наших општина'', истакла је Цвијановићева.

На свечаној академији додијељене су и општинске награде и признања. Тако је Повеља почасног грађанина са златним симболом општине додијељена Радославу Граићу, из Београда за изузетна остварења у области умјетности.

Повеља заслужног грађанина са златним симболом општине додијељена је Душку Зељковићу, за изузетна остварења у области привреде и постхумно Сими Будимиру, за изузетан допринос у области културе, привереде и хуманитарног рада.

Похвалом су награђени Горан Сладојевић, за изузетно остварење у области спорта и Душко Вученовић за изузетан допринос у развоју угоститељства.

Захвалнице су додијељене просвјетним радницима за изузетан допринос у области образовања и васпитања: Ивици Вулићу, Остоји Марићу, Шефики Хрустановић, и Недељку Шијану. Захвалница за изузетан допринос у спашавању људи и материјалних добара у пожарима и саобраћајним удесима додијељена је Драгану Рољићу, док су Миленко Новаковић и Митар Даниловић, захвалницом награђени за изузетан допринос на пољу привреде.

Удружењу грађана „Клуб умјетничких душа“, захвалницу је добило за изузетан допринос на пољу културног дјеловања и заштите историјског и природног насљеђа мркоњићког краја.

У културном дијелу програма наступили су Хор ''Бањалучанке'' и ''Етно група Траг'', глумци Градског позоришта Мркоњић Град и мркоњићки дјечији хор ''Распјеване пахуљуице''.

 _________________________________________________________________________________

Поводом обиљежавања Дана општине начелница општине са сарадницима организовала је у галеријском простору Културног центра и пријем за привреднике који послују на подручју општине.

  • 5.2.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD