Министар Стево Мирјанић разговарао са наченицима општина Мркоњићке регије

Министар Стево Мирјанић разговарао са наченицима општина Мркоњићке регије

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић разговарао је данас у Мркоњић Граду са начелницима општина југозападног дијела Републике Српске о захтјеву локалних заједница да средствима од ренте за експлатацију шума располажу општине, према својим потребама. Било је ријечи и о аграру и подстицајима у пољопривреди. Наредних дана пољопривредници могу очекивати заостале премије за млијеко.

 Начелници општина затражили су да им се омогући, да средствима прикупљеним по основу ренте за експлоатацију дрвених сортимената располажу локалне заједнице према савојим потребема. Законским рјешењем та средства искључиво су намијењена за изградњу инфраструктуре у руралним подручјима.

Начелник општине Дринић Драго Ковачевић је нагласио да је буџет ове општине је 1,1 милиона марака, а око 55 одсто средства се прикупи од ренте за експлатацију шуме и та средства би добро дошла за развојне активности у овој општини.

''Нама, немогућност кориштења тих средстава за развојне програме ствара велики проблем, јер их не можемо улагати у развој али и финасирање социјалних давања. У ресорном министарству су разумјели наше захтјеве и потребе и вјерујемо де ће се проблем рјешити на наше задовољство'',  рекао је Ковачевић.

Замјеник начелника општине Шипово Дуле Пиљић истиче да је слична ситуација и у општини Шипово, гдје је се од ренте прикупи милион марака.

''Наш је захтјев да се омогући да се дио новца може усмјерити и за улагања у област подстицаја у привреду за отварање нових радних мјеста'', рекао је Пиљић.

Министар Мирјанић  тврди да је постигнут договор да се проблем рјеши посебном одлуком Владе РС, која би омогућила локалним заједницама да средства могу пласирати према својим потребама у развојне програме.

''Закон се мора поштовати, али ћемо тражити рјешење да посебном одлуком омогућимо локалним заједницама да дио тих средстава могу користити према својим потребама. Ситуација није иста у свим општинама, о чему треба водити рачуна'', рекао је министар Стево Мирјанић.

Разговарано је и о улагањима у област аграра и подстицајима у области пољопривреде. Заостале премије за млијеко пољопривредницима биће исплаћене наредних дана.

''Прошле године смо исплатили 50 милиона марака за премије за млијеко. За 2013.годину исплаћено је 60 милиона и наредних дане ћемо исплатити још 10 милиона марака тако да ће бите покривене обавезе за субвенције за ову годину'', рекао је Мирјанић.

На састанку у Мркоњић Граду је истакнуто да је неопходно у области шумарства радити на новој функционалнијој организацији шумских газдинстава у ЈП „Српске шуме“ и финализацији производа од древета.

                                                           

      

  • 22.4.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD