Начелница Дивна Аничић са сараданицима у посјети пољопривредним произвођачима

Начелница Дивна Аничић са сараданицима у посјети пољопривредним произвођачима

Општина Мркоњић Град улаже значајна средства у развој пољопривредне производње, те је од 2005.године до сада уложено 2.157.000КМ из Програма за подстицај привредног развоја општине. У овој години предвиђено је да се у пољопривредне подстицаје уложи 115.000КМ.

 Како би се захвалила онима који остају на селу и који се баве пољопривредом начелница општине Дивна Аничић са сарадницима посјетила је  три  пољопривредна произвођача, који су корисници општинских  подстицајних средстава. Ријеч је о Слађани Цвијић из Оћуна, Милану Тодоровић из Подрашнице  и  Биљани Рудић из Подбрда.

Породица Цвијић у свом власништву има савремено опремњену шталу и у њој 20 грла, од чега 12 крава и 8 јуница.

''У опремање штале и механизације уложили смо око 350.000КМ. Штала има два бункера за силажу, механички кровни кран, затворено измузиште у кружном облику'', рекли су Цвијићи,  додајући да грла нису везана, односно штала је типа слободни стил.

Цвијићи су корисници општинских подстицајних средстава од 2005.године, када је општина Мкроњић Град почела интензивније да помаже пољопривредне произвођаче. Када је ријеч о подстицајима, били су корисници кредита у два наврата, учествовали у  пројекту ''Унапређење квалитета сточне хране и баланс оброка у циљу повећања млијечности'', а корисници су и средстава за младе брачне парове.

 

 

 

                                                                                                               Фарма породице Цвијић

Породица Тодоровић, такође је корисник општинских подстицајних средстава од 2005.године и у своме стаду има 9 музних крава и 7 јуница. Од општине су користили подстицаје у виду кредитних средстава, подизања нових  воћних засада, а учествововали су у пројекту ''Унапређење квалитета сточне хране и баланс оброка у циљу повећања млијечности'', а од општине су  на кориштење добили и лактофриз запремине 300 литара.

Милан каже да му помоћ од општине много значи.

''Подршку коју добијамо од општине у многоме нам олакшава, прије свега када је ријеч повољним кредитним средствима, а које нам општина осигурава код комерцијалних банака по веома повољним каматним стопама'', каже Милан, додајући да се нада да ће стећи услове и за проширење сточног фонда.

 

 

                                                                    Фарма породице Тодоровић 

Представници општине посјетили су и фарму Биљане Рудић из Подбрда, која у свом стаду  има 8 крава, 8 крмача и  40 –так оваца. Рудићи су такође задовољна са подршком  коју имају од општине. Они су до сада користали подстицаје од општине у виду кредитних средстава, учествовали у пројекту ''Унапређење квалитета сточне хране и баланс оброка у циљу повећања млијечности'', а корисници су и  лактофриза од 200 литара. 

Лактофриз су Рудићи добили прије мјесец дана и Биљана каже да ће јој бити од изузетног значаја због квалитета млијека.

''Прошли мјесец мљекарама смо предали 3.482 литра млијека, а у наредном периоду планирамо правити млијековод, односно затворено измузиште и набавити још музних грла, рекла је Рудићева.

  

   

  

                                                                                                                       Фарма породице Рудић

Начелница општине Дивна Аничић каже да ће општина и даље наставитим помагати пољопривредне произвиђаче.

''Општина  је у буџету за ову годину  за подстицаје у пољопривреди и набавку опреме за пољопривреднике  планирала 115.000КМ.  Ми на овај начин настојимо да помогнемо пољопривредницима и наставићемо им  и  даље помагати, додјелом лактофриза, набавком јуница и кроз многе друге програме у области пољопривреде'', рекла је Аничићева,  додајући да је до сада општина пољопривредницима подијелила 15  лактофриза.

Општина Мркоњић Град значајан је произвођач  млијека и у прошлој години према мљекарама пласирано је око 3.200.000 литара млијека.

Откуп млијека на подручју општине  врше три мљекаре ''Млијекопродукт'' из Козарске Дубице, ''Meggle'' из Бихаћа и ''Мљекара Шипово'' из Шипова.

 

 

 

  • 26.5.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD