ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ 1995. године

Мркоњић Град -10.10.2008.године. У знак сјећања на страдање Срба на подручју Мркоњић Града 1995. године, за коју су одговорне јединице Хрватске војске у згради Скупштине општине Мркоњић Град одржан је округли сто на тему „Агресија Републике Хрватске на Републику Српску и посљедице у општини Мркоњић Град“ „Проблеми у проналажењу и идентификацији“ и „Процесиуирање ратних злочина у Мркоњић Граду“.

 

На овом састанку  присуствовали  су  представници Републичке организације породица заробљених и несталих цивила,  представници Министрства рада и борачко инвалидске заштите, Секретаријата за истраживање ратних злочина РС, Удружења  логораша РС, и представника Борачке организације из  Мркоњић Града и други.

   

                        До краја рата Западна Крајина била је најкомпактнији српски етнички простор. У злочиначком нападу у јесен 1995. године хрватске војске и Армије БиХ уништена су  и  запаљена многа села, општине и градови.

 Према подацима Секретаријата за истраживање ратних  злочина у Мркоњић Граду  убијено је око 339 српских цивила и војника. У масовној гробници у Мркоњић Граду пронађено  је 181 тијело. Опљачкана су сва предузећа, порушено 80 одсто стамбеног и сточног фонда. Ратна штета процијењена је на више од 670 милиона марака.

 

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић замјерио је властима РС, институцијама и Суду БиХ зато што се не рјешавају злочини ни након 13година за учињен урбицид и геноцид на подручју општине Мркоњић Град и општина у  Западној Крајини.

У помен страдања Срба у Западној Крајини положено је цвијеће на  Тргу српских бораца на централном спомен обиљежју погинулим борцима отаџбинског рата општине Мркоњић Град.

Одржана је и духовна академија са пригодним програмом у позоришној сали Културног центра.

 

 

  • 14.10.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD