Начелница Дивна Аничић у посјети пољопривредницима Весни и Николи Ступар

Начелница Дивна Аничић у посјети пољопривредницима Весни и Николи Ступар

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић са сарадницима посјетила је пољопривредно газдинство Весне и Николе Ступар из Бјелајца. Породица Ступар сточарском производњом бави се од 2005.године, обрађују 55 дулума ораница, посједују 10 музних грла и три јунице.

 Никола истиче да од пољопривреде може да живи његова петочлана породица, али да им је највећи проблем то што немају свој власти простор, односно стају за краве и  земљиште узимају под закуп.

''Онај ко хоће пољопривредом озбиљно да се бави може од ње солидно да живи. Посла има много, али све се стигне добром организацијом. Све би било далеко лакше да смо у свом простору, а не у изнајмљеном, јер годишње за кориштење штале и ораница издвајамо око 3000 марака'', каже Никола. Додајући да у наредном периоду, када се стекну услови,  планирају да купе земљиште и да праве своју стају.

Развој пољопривреде је кључ за успјешну будућност руралног подручја, а људи који живе на селу, доказ су да се од бављења пољопривредом може и живјети, истакла је начелница Дивна Аничић.

''Лијепо је видјети примјере попут овог у Бјелајцу. Ријеч је о успјешној петочланој породици, која се одлучила посветити сточарској производњи. Овакви и слични случајеви увијек ће имати подршку општине, рекла је Аничићева.

Породица Ступар од  општине је  користила подстицаје у виду кредитних средстава, подизања нових  воћних засада,  учествововали су у пројекту ''Унапређење квалитета сточне хране и баланс оброка у циљу повећања млијечности'', а корисници су и средстава за младе брачне парове. Обзиром да имају велико стадо музних крава  и да дневно производе око 110 литара млијека  од општине су  на кориштење добили и лактофриз запремине 200 литара. 

 

 

 

  • 2.6.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD