Потписани уговори о изградњи шест кућа за расељена лица

Потписани уговори о изградњи шест кућа за расељена лица

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић и представници Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске потписали су данас уговоре са будућим корисницима шест стамбених јединица које ће се градити по систему ''кључ у руке'' у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда ОПЕК. Вриједност пројекта је 160.000 марака, а рок завршетка градње је 90 дана од уласка извођача у посао.

 Аничићева је истакла да ће шест корисника алтернативног смјештаја након 20 година ријешити проблем стамбеног збрињавања.

''Шест породица, 17 њихових чланова  су чекали и дочекали да им након 20 година буде ријешено стамбено питање и од момента кад извођач уђе у посао за 90 дана добиће кључ у руке'', рекла је Аничићева. Истичући да ће  кључеви отићи у праве руке, те да су ти људи дуго чекали и да су то заслужили.

Зора Марић из Горње Пецке веома се обрадовала изградњи куће на коју је чекала двадесет година. Она се захвалила  свима који су омогућили да јој се гради кућа и рекла да ова помоћ њеној четворочланој породици много значи, јер су до сада становали у алтернативном смјештају у школском стану у Горњој Пецкој.

Шеф кабинета у Министарству за избјеглице и расељена лица  Драган Штрбац каже да министарство континуирано ради на рјешавању проблема расељених лица, избјеглица и повратника.

''Према нашим подацима  у општини Мркоњић Град имамо још осам породица који су корисници алтернативног смјештаја и сви се надамо да ће Влада Републике Српске заједно са Министарством за избјеглице рјешавати у наредном периоду и њих. Такође,  у нашем редовном програму за 2014.годину предвидјели смо средства и за општину Мркоњић Град.'', рекао је Штрбац. Истичући да је Министарство у протекле  три године издвојило више од 300.000 марака за обнову стамбених јединица, инфраструктуре и одрживи повратак када је у питању општина Мркоњић Град.

Пројекат реконструкције стамбеног фонда (ОПЕК ) реализује се кроз кредитно задужење од седам милиона долара, од чега је  Републици Српској намијењено око 3.3 милиона долара.

 

  • 16.6.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD