Младен Томић најбољи косац, а Славиша Пуповић делија Балкане

Младен Томић најбољи косац, а Славиша Пуповић делија Балкане

Косац Младен Томић из Мркоњић Града побједник је 24. Tуристичко-спортске манифестације Дани косидбе Балкана 2014 ''Меморијал Лазар Лакета''. Друго мјесто освојио је Милорад Газдић из Пљевља, док је трећи био Славиша Пуповић такође из Пљевља.

 Поред такмичења у кошењу траве одржан је и косачки петобој за титулу Делије Балкане. Тако су се косци након кошења траве борили у скоку у даљ, бацању камена с рамена, обарању с брвна и трчању.

Након сабирања бодова титулу Делије Балакне  понио je Славиша Пуповић из Пљевља.

''Годинама долазим на Балкану, било је одлично, побједи се нисам надао, а освојио сам титулу делије и треће мјесто. Планирам се вратити и следеће године да браним титулу делије, али и да покушам освојити прво мјесто'', рекао је Пуповић. Додајући да је манифестација била добро организована и посјећена.

У кошењу траве косом кованицом  учествовала су 24 косца из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске. Најмлађи косац био је 16-годишњи Слађанко Бајић.

У екипном такмичењу прво место освојили су домаћини, екипа из Мркоњић Града.

За све награђене организатор је обезбиједио пригодне поклоне, дипломе, пехаре и новчане награде.

Начелница општине Дивна Аничић додијелила је и  једну посебну захвалницу за допринос у одржавању 24 међународне туристичке манифестације Дани косидбе 2014- меморијал Лазар Лакета,  младом здравичару, седмогодишњем   Василију Иличићу.

Манифестацију је отворила и косцима пожељела добродошлицу начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић.

''Ми овом манифестацијом чувамо три ствари. Чувамо успомену на нашег покојног Лазара Лакету, европског првака, који је дао живот за Републику Српску, чувамо нашу традицију коса кованица – варцарки по којима је Мркоњић Град познат и чувамо традицију да долазимо овдје на Балкану, а овом манифестацијом развијамо и туризам'', рекла је Аничићева и захвалила се косцима који подржавају ово такмичење.

''Бескрајно сам захвална косцима који долазе из Србије, Црне Горе, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске и заједно са нама чувају  нашу традицију.

Прије почетка надметања косаца свештеник Мркоњићке епархије Бошко Рољић  служио је парастос покојном косцу Лазару Лакети, који је био утемељивач ове манифестације и европски првак у ручном кошењу траве. Делагације општине  положила је цијеће на споме- обиљежје. Такође је одржана и ревијална косидба, односно сви косци су истовремено косили у част Лазара Лакете.

Посјетиоци су могли да уживају у занимљивом културно-забавном програму, који су приредили чланови КУДпри Основној школи “Карађорђе” из Раче Крагујевачке и КУД Петар I Карађорђевић Мркоњић.

Покровитељ манифестације била је општина Мркоњић Град, а организатор Агенција за привредни развој.

Дане косидбе на Балкани утемељио је 1990. године Лазар Лакета, тадашњи европски првак у ручном кошењу. Лакета је погинуо у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992. године и од тада ова манифестација носи његово име.

 

Младен томић, I мјесто                       Славиша Пуповић,делија Балкане и II мјесто

 

Милорад Газдић, III мјесто                                   Побједници у екипном кошењу траве

                                                                                      екипа Мркоњић Града

  

  

 

 

 

 

 

 

 

  • 30.6.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD