Поплаве и клизишта на подручју општине Мркоњић Град током маја 2014.године

Поплаве и клизишта на подручју општине Мркоњић Град током маја 2014.године

Поплаве које су у мају 2014.године погодиле Републику Српске и захватиле велики дио њене територије имале су карактер природне катастрофе и изазвале катастрофалне посљедице на велики дио материјалних добара у Републици. Киша која је падала непрестано неколико дана проузроковала је повећање водостаја на свим ријекама и њеним притокама и изазвала плављење великих површина земљишта, стамбених, привредних, инфраструктурних и других објеката, покренута су бројна клизишта.

Општина Мркоњић Град није имале велике штете на инфрастуктурним, стамбеним и пољопривредним добрима у односу на општине које су претрпјеле катастрофалне посљедице ових природних непогода.

Начелница општине  Мркоњић Град Дивна Аничић је у складу са потребама предузела низ активности, тако што је формирала Општински штаб цивилне заштите за ванредне ситуације, са сарадницима је обишла мјесне заједнице Подбро, Доњи Граци, Горњи Граци, Понор, Ораховљани, Бјелајце, Бочац –Сурјан....., а покренуте су и бројне хуманитарне акције у циљу помоћи угроженим од поплава.

У циљу ублажавања посљедица поплава у општина Мркоњић Град именована је Комисија за процјену штете на некретнинама и Комисија за процјену штете на пољопривредним газдинствима.

Комисија за процјену штете на некретнинама даном појаве поплава од 15.05.2014. је праћењем и контролом стања на терену, те пријемом пријава од стране грађана и изласком на лице  мјеста на локације гдје је настала штета од поплава, клизишта и бујичних вода констатовала да прелиминарна процјена штета насталих поплавама, клизиштима, бујичним и подземним водама и слично износи 223.800КМ, од чега на путној инфраструктури 140.300,00 КМ и на стамбеним и другим објектиома 83.500,00 КМ

Комисија је приликом снимања штета, снимила све пријављене штете од стране грађана и исте евидентирала у приложене прегледе, без обзира да ли је било штете или исте нису везане за наведене поплаве и клизишта.

Одмах након поплава на критичним мјестима , приступило се чишћењу пропуста, ријечних корита ради ублажавања посљедица поплава. Такође, на мјестима гдје је било клизишта приступило се њиховом уклањању и на дијелу оштећене путне мреже извршена је санација и поправка оштећених коловоза, пропуста и сл.

Преглед утврђених штета причињених поплавама, клизиштима и сл. на територији општине Мркоњић Град можете погледати овдје

__________________________________________________________

Општина Мркоњић Град и њени привредни субјекти показали су хуманост и пружили подршку поплављеним подручјима. Тако је општина Мркоњић Град уплатила  10.000КМ на Рачун посебних намјена за помоћ поплављеним подручјима, а који је отворила Влада РС, такође предузеће Р-С Силикон д.о.о уплатило је средства у износу од 50.000 еура за помоћ поплављеним подручјима Републике Српске. Велику хуманост показали су и грађани општине Мркоњић Града који су донирали пакете хране, средстава за хигијену за угрожене од поплава и доставили у Црвени крст који је уз помоћ наших предузећа и предузетника исту даље дистрибуирао. Такође велику хуманост су показали и запослени у општини, ХЕ на Врбасу и осталим  јавним предузећима, који су се одрекли једне дневнице за помоћ угроженим од поплава. Хуманитарне акције спровели су Градско позориште, ФК ''Слобода'', ЈУ Дјечији вртић ''Миља Ђукановић'' и друга удружења и установе које су спровеле манифестације од којих је сав приход намијењен поплављеним подручјима.

Помоћ поплављеним подручјума у Републици Српској пружена је и у опрему и људству.

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

  

 

  

 

 

   

  

 

 

 
    

  • 27.6.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD