ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД ПОДСТИЧЕ ПОЉОПРИВРЕДУ

ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД ПОДСТИЧЕ ПОЉОПРИВРЕДУ

Мркоњић Град 15.10.2008. године- У Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град између представника општине и пољопривредних произвођача потписане су 3 врсте уговора за кредитирање пољопривредне производње, у вриједности од 78 хиљада марака, а то су:

 

  • Уговори за подстицај пољопривреде на подручју општине Мркоњић  Град
  • Уговори за набавку 5 лактофриза, који  су дати на кориштење  Мјесним заједницама и
  • Стимулативна средства за прерађивачке  капацитете.

Средства се обезбијеђују  из Буџета општине Мркоњић Град, кроз Програм за подстицај развоја пољопривреде у 2008. години. Oвим средствима биће кредитирана набавка пољопривредне механизације, обнова сточног фонда, воћњака.

Иначе, у овој години укупно су потписана 62 уговора из  области пољопривреде у  вриједности 377,000 КМ.

„Обзиром да се на подручју наше општине откупљује велика количина млијека, Општина Мркоњић  Град се одлучила за набавку  ЛАКТОФРИЗА који  ће бити дати на кориштење нашим грађанима, мада мислим  да убудуће нећемо откупљивати млијеко већ ћемо га прерађивати у корисније сврхе.Треба напоменути да су набављени  лактофризи и за села у  којима никада није био организован откуп млијека “ истакао је начелник општине.

Слађани Еремија из Бјелајца додијељена су бесповратна новчана средства за покретање прерађивачког капацитета за прераду житарица и производњу различитих врста интегралног брашна  и других производа на традиционалан начин.

„ Ово су за мене значајна средства ради се о производњи интегралног брашна у ријечној воденици . Одлучили смо се да производњу проширимо и модернизујемо јер већ имамо своје сталне купце.“ рекла је Еремија.

  • 23.10.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD