Мјештани села Тријебово прославили своју храмовну славу Св. Великомученицу Марину - Огњену Марију

Мјештани села Тријебово прославили своју храмовну славу Св. Великомученицу Марину - Огњену Марију

У Тријебову код Мркоњић Града, православни вјерници свечано је прославили храмовну славу Свету великомученицу Марину – Огњену Марију. Свету литургију и славски обред служио је монах Павле (Тица), сабрат манастира Требава код Модриче уз саслужење свештеника Бобана Петрушића пароха бочачког и Драгана Савичића, пароха густоварачког.

 Након служења свете литургије и освећења славског колача услиједио је опход са Литијом око храма и служен је парастос и положено цвијеће погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата код спомен обиљежја.

Свијеће су положоле делегације општине Мркоњић Град, општинске борачке организације, организације породица погинулих бораца и породице страдалих.

Након литургијског славља за све мјештане и вјернике у порти цркве служен је славски ручак.

Славским свечаностим приствовала је и начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић са сарадницима.

Аничићева је парохијанима честитала њихову храмовну славу уз жеље да се се увијек овако окупљају и да их чува Света великомученица Марина.

Св. Великомученица Марина - Огњена Марија рођена је у Антиохији писидејској у незнабожацкој породици. У 12. години Марина је први пут цула о хришћанима и приклонила се вери свим бићем, због чега је се одрекао чак и отац. Намесник цара Диок-лецијана Олимврије наговарао је да се одрекне Господа, нудећи јој чак да му буде жена. Девојка је одбила и он је наредио да се поклони идолима, што је она одбила речима: “Нећу се поклонити ни принети жртве бездишним и мртвим идолима, који нити сами себе познају нити пак знају да ли их ми чествујемо или бешчесвујемо; не дам њима оне части која припада само Творцу мојему. ” Царски намесник наредио је да је муче и потом сву рањену и крваву баце је у тамницу. Марина је све издржала ненколебајуци се. Најзад је посечена мачем. Једна рука свете Марине налази се у манастиру Ватопеду у Светој Гори, а у Албанији, на планини Лонга, изнад Охридског језера налази се манастир свете Марине и ту почивају њене чудотворне мошти. Ову светињу поштују цак и тамошњи муслимани, а неко време је и један Турчин био тутор овог манастира.

 

  

 

  • 31.7.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD