Начелница општине Мркоњић Град и директор Шума РС разговарали са дрвопрарађивачима са подручја општине

Начелница општине Мркоњић Град и директор Шума РС разговарали са дрвопрарађивачима са подручја општине

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић и директор Шума Републике Српске Драган Грабовац разговарали су са дрвопрерађивачима са подручја ове општине о проблемима са снабдијевањем обловином .

Начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић и директор Шума Републике Српске Драган Грабовац разговарали су са дрвопрерађивачима са подручја ове општине о проблемима са снабдијевањем обловином .

Дрвопрерађивачи који послују на подручју општине Мркоњић Град незадовољни су количином  и динамиком испоручене обловине, класирањем и цијеном која је виша него што је у Федерацији, што дрвопрерађиваче доводи у неравноправан положај и чини их неконкурентним на тржишту.

''Оваквим класирањем трупаца, које је довело до повећања цијене готових производа, ми смо постали некункурентни на тржишту'', каже Петар Пена власник предузећа ''МГ Домино''.

Директор Шума РС Драган Грабовац каже да су времнске неприлике  основни разлог што се каснило са испоруком и што нису испуњени уговори о снабдијевању од стране ЈП Шуме РС .

''Предузеће због временских неприлика у другом кварталу није радило 55 дана што се итекако одразило на пословање . Међутим, у наредном периоду ми ћемо предузети све активности да побољшамо стање у дрвопрерађивачком сектору, посебно у локалној заједници Мркоњић Град, обзиром да на њиховој територији послује једно врло успјешно шумско газдинство, рекао је Грабовац. Истичући да ће предузеће настојати да изнађе  резерву дрвних сортимената о оквиру ШГ ''Лисина'', као и резерве у оквиру других газдинстава, што ће омогућити да доће до повећања  производње и квалитетнијег снабдијевања дрвним сортиментима дрвопрерађивача.

Када је ријеч о цијенама дрвних сортимената Грабовац каже да цијену прописује Влада РС, али да ће са надлежним министарством радити на рјешавању   тих  проблема.

Начелница општине Дивна Аничић каже да је састанак организован да се види како могу да се превазиђу настали проблеми на релацији ЈП Шуме РС и дрвопрерађивачи.

''Ми овдје имамо шумско газдинство које послује позитивно, а с друге стране имамо око 15 субјеката из области дрвопрераде који имају потписане уговоре за испоруку дрвних сортимената са шумским гааздинством и сви они су незадовољни како количином испоручене робе и динамиком,   тако и класирањем трупаца и цијеном'', рекла је Аничићева. Додајући да  је и она као начелник незадовољна и огорчена на то да неко из предузећа  диктира колико ће то шуме да оде ван Мркоњић Града.

''Тренутна ситуација је таква да око 40 процената дрвног сортимента оде дрвопрерађивачима ван општине Мркоњић Град, а да дрвопрарађивачи са подручја Мркоњић Града остају без сировине. Мислим да прво треба да се подмире потребе домаћих произвођача, јер је ово шума са подручја општине Мркоњић Град  и ти људи овдје раде и запошљавају,  а онда оно што остане да оде ван општине'', каже Аничићева , додајући да је поред осталих то била њихова  највећа замјерка, те да се то може поправити у кратком року.

Аничућева је истакла да је на састанку закључено да и локала заједница узме веће учешће у овој проблематици путем  Одјељење за привреду, јер  они прате како ти људи послују и раде и да ли заслужују те количине дрвних сортимената ,  а не да само ШГ ''Лисина'' има одговорност , а да се  уговори праве у  Јавном предузећу. Даље, као закључак је усвојено и мишљење дрвопрерађивача, да иако Влада одређује цијене,  да су оне превисоке у односу на цијене из Федерације и да они не могу бити конкурентни, јер и имају сличе или  исте купце, закључила је Аничићева

 

У општини Мркоњић Град дрвопрерађивачки сектор  један је од носиоца развоја привреде и запошљава око 200 радника.

 

 

  • 30.7.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD