Служен парастос за погинуле борце поводом крсне славе општине и 11.лаке мркоњићке пјешадијске бригаде

Служен парастос за погинуле борце поводом крсне славе општине и 11.лаке мркоњићке пјешадијске бригаде

У капели Светог апостола Марка на православном гробљу у Мркоњић Граду данас је, поводом обиљежавања крсне славе општине Светог пророка Илије и дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде, служен парастос за борце погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату.

Потом су делегације општинских и борачких организација  и удружења, положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу, одакле је есхумирано 181 тијело убијеног српског цивила и војника, као и на централно спомен-обиљежје на Тргу српске војске.

У част 11. лаке мркоњићке пјешадијске бригаде у Културном центру ''Петар Кочић'' одржана је свечана академија.

Ратни комадант бригаде Радован Илић рекао је да се свеке године са поносом сјећају својих погинулих другова који су своје животе дали за Републику Српску

''На Светог пророка Илију, нашег заштитника, ми сваке године прослављамо дан бригаде и крсну славу општине Мркоњић Град и са поносом се сјећамо наших погинулих другова који су највише дали за Републику Српску. То је наша обавеза и задатак и у будућности да се стално сјећамо бригаде и њеног ратног пута'', рекао је Илић. Истичући да је бригада успјешно извршила своју мисију у рату због чега  је одликована медаљом Петра Мркоњића, што је велики понос за ову бригаду.

Милан Стеванић, предсједник општинске борачке организације, рекао је да ни послије 22 године још нико није одговарао за злочине почињене у Мркоњић Граду.

''Свјесни смо чињенице да још нико није одговарао за злочине  над српским народом, али то је политичка фарса свјетских моћника и ми се надамо да ће се временом и то промијенити и да ће доћи људи који ће жељети да једнако проводе правду и да ће неко одговарати за ове жртве, рекао је Стеванић. Додајући да је бригада  у садејству са осталим борцима Војске Републике Српске направила историјски пројекат- Републику Српску, у чије  темеље је велики број бораца 11. бригаде уложило своје животе.

Парастосу је присуствовао и министар финансија у Влади Републике Српске Зоран Тегелтија.

 

  • 1.8.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD