Отворен легат књижевникаЂоке Стојичића

Отворен легат књижевникаЂоке Стојичића

У Народној библиотеци у Мркоњић Граду, поводом славе општине и 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде , свечано је отворен легат угледног књижевника Ђоке Стојичића. Стојичић је поријеклом из Мркоњић Града, а данас живи у Београду.

Директорица  Народне библиотеке Биљана Ћелић рекла је да је Стојичић библиотеци оставио своје велико благо .

''Захвални смо Стојичићу јер је библиотеци оставио своје  благо –1573 књиге, чиме је значајно обогатио нашу библиотеку, рекла је Ћелићева. Додајући да  библиотека осим овог легата има и легат доктора Мирослава Караулца.

Начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић рекла је да легат веома значајан за ову општину  и библиотеку.

''Ђоко Стојичић је велико име у књижевности и ван граница бивше Југославије и он се на овај начин одужио свом завичају. Кажу да су највећи људи они иза којих остају дјела, а иза њега су остала дјела и још  је већи његов значај што је он своје књиге поклонио грађанима Мркоњић Града на њихову корист и њихово културно уздизање'', рекале је Аничићева . Додајући да  јој је веома жао што Стојичић  због здравственог стања, није могао присуствовати отварању легата.

Ђоко Стојичић објавио објавио је 17 књига поезије, 7 књига избора поезије, 6 књига студија, есеја, чланака и полемика, 3 путописа, 2 књиге прозе и 2 драме. Пјесме су му превођене на 20 страних језика и уврштене у 66 југословенских и српских и 16 страних антологија и зборника. Аутор је првог пројекта „Историја српске културе“ из 1993. gодине.

Члан је Удружења књижевника Србије, почасни члан Уније чешких писаца и потпредсједник Европске уније умјетности.

Награде и признања

Добитник је великог броја књижевних награда: „Вукова награда“, „Златна значка“ Културно-просвјетне заједнице Србије, „Златни прстен“, „Србољуб Митић“, „Раде Драинац“, „Масарикова награда“, „Рудолф Други“, „Карел Хинко Маха“, „Франц Кафка“, „Iskia“ – италијански оскар културе, „Златни беочуг“, „Милан Ракић“.

Добио је 4. фебруара 2010. повељу почасног грађанина општине Мркоњић Град. Добитник је Руске медаље захвалности.

 

Отварању легата присуствовао је и мркоњићанин министар финансија у Влади Републике Српске Зоран Тегелтија.

 

 

 

 

 

 

 

  • 1.8.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD