Годишњица страдања Срба у западној Крајини

Годишњица страдања Срба у западној Крајини

У организацији Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја, у петак, 10. октобра у Мркоњић Граду биће обиљежено 19 година од страдања Срба у западној Крајини из које је са својих вијековних огњишта протјерано више од 120.000 људи, а убијено 1.650 српских војника и цивила.

Велимир Дуњић предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја у Влади Републике Српске говорећи о протоколу обиљежавања рекао је да обиљежавање почиње 10. октобра у 11.00 часова служењем парастоса и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежје- масовне гробнице на градском гробљу у Мркоњић Граду. Дуњић је навео да је у 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату, док је у 12.30 часова предвиђено обраћање званичника и културно-умјетнички програм. Он је рекао да је Одбор упутио иницијативу Министарству просвјете и културе Републике Српске да се средњошколској омладини омогући присуство овом обиљежавању, те позвао представнике борачких организација, породица погинулих и несталих из 13 западнокрајишких општина да присуствују овом догађају.

''Ми смо за ово обиљежавање упутили и иницијативу Министарству просвјете да се одобри ученицима средњих школа из Мркоњић Града да присуствују овом обиљежавању, док је на данашњем састанку било приједлога да то учинимо и са ученицима средњих школа из Шипова и Рибника, јер циљ нам је да омладини пренесемо истину о догађањима која су се збила 1995.године'', рекао је Дуњић. Он је подсјетио да је  са ових простора протјерано 120 хиљада Срба, да су ове општине претрпјеле огромна материјална разарања и да још до данас нико за то није одговарао.

Борачка организација Републике Српске ће и ове године учествовати у обиљежавању овако значајног датума из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

''Борачка организација Републике Српске ће и овај пут дати свој пуни допринос у обиљежавању нама значајног датума из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата. Као што је познато, овдје је највећа масовна гробница српског народа у Републици Српској гдје је вјерски убијено и мучено 181 лице из 29 општина Републике Српске и  за те злочине још нико није одговарао. Наша жеља је и Борачка организација настоји да се та информација и пуна истина око тог страдања пласира у свијет, да људи виде ко је овдје био окупатор, а ко се бранио'', рекао је члан предсједништва БОРС-а Душко Милетић.

Хрватска регуларна војска са јединицима Армије БиХ и ХВО-а 1995. године напала је 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, док је 3.000 стамбених објеката онеспособљено за становање, а ратна штета је око 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У  овој операцији учествовао је и Пети корпус Армије БиХ на челу са Атифом Дудаковићем, о чему постоји видео-запис на коме се види како он издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима.

 

  • 2.10.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD