„ Ноћ позоришта“

„ Ноћ позоришта“

Културна манифестација "Ноћ позоришта" отворена је у Мркоњић Граду дјечијом представом "Хајдук у Београду", након чега је уприличено дружење са глумцима и промовисана књига Љиљане Чекић о оснивању и развоју Народног позоришта Врбаске бановине.

Умјетнички руководилац Градског позоришта Мркоњић Град Дубравка Николић рекла је  да у БиХ 16 позоришта учествују у Европској ноћи позоришта, а из Републике Српске су, поред мркоњићког позоришта, укључени и Народно позориште Републике Српске и "Даске" Лакташи.

Николићева је рекла да су синоћ представили школу глуме Градског позоришта кроз њихову прву представу "Хајдук у Београду", након чега су глумци Љиљана Чекић, Раденка Шева, Мирела Предојевић и Горан Јокић разговарали са публиком и причали о суштини позоришта.

"Суштина Ноћи позоришта” је промоција позоришног живота и упознавање са позориштем иза сцене и око сцене", нагласила је Николићева.

И драмска секција Гимназије је извела један сегмент из мјузикла. Уприличен је и наступ свирача, играча, пјевача и глумаца.

У Мркоњић Граду синоћ је у оквиру ове манифестације промовисана књига Љиљане Чекић "Народно позориште Врбаске бановине – оснивање и умјетнички развој".

Чекићева је рекла да је књига резултат истраживања и дио њене докторске дисертације о првим година рада Народног позоришта.

"То су прве четири године од оснивања, од 1930. до 1934. године. Био је то један веома динамичан период када је годишње било више од 20 премијера, а око 100 дана током године позориште је проводило на турнејама", рекла је Чекићева.

Она каже да су ове богате културне активности биле с циљем просвећивања народа, а Народно позориште Врбаске бановине је гостовало и у Мркоњић Граду.

Чекићева истиче да је позориште имало праксу да одигра бесплатне представе за народ, најчешће пијачним даном, када је било пуно људи са села.

"Постоје свједочења о великом интересовању за те представе, а локално становништво је припремало поклон за глумце. То је било најчешће играње глувог гламочког кола које су изводили локални омладинци у част Народног позоришта", наводи Чекићева.

Ноћ позоришта у Мркоњић Граду је имала и хуманитарни карактер. Цијело вече је посвећено просвјетном раднику Ружици Кокеза из овог мјеста која се бори са тешком болешћу.

  • 21.11.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD