ПРОСЛАВА КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД И ДАНА 11. МРКОЊИЋКЕ ЛАКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ

ПРОСЛАВА КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД И ДАНА 11. МРКОЊИЋКЕ ЛАКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ

Општина Мркоњић Град вечерас је славским обредом почела прославу крсне славе Светог пророка Илије коју су, како је истакнуто, прослављали и у веома тешким ратним временима, па се овај празник обиљежава и као Дан 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

На Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића обављен је славски обред и ломљење славског колача, а прослави је, међу бројним званицама, присуствовао и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Тегелтија је у изјави новинарима подсјетио да је Скупштина општине прије 31. годину донијела одлуку да се Свети Илија обиљежава као крсна слава. 

"Нашу славу смо обиљежавали и у врло тешким условима, када су у наш Дом здравља долазили рањеници, у тренуцима када смо покушали да обновимо овај град, када је био потпуно порушен, али ево и 27 година мира у којем обиљеживамо на понос свих оних који су ту одлуку донијели", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да су се мијењали представници политичких партија, начелници општина, све се мијењало, али је увијек остајала слава и врло је важно да се сачува као дио традиције, и постојања народа на овим просторима.

"На овом мјесту, на Тргу, обиљежавамо је 16 година. Слава је тренутак када треба да застанемо, да се сјетимо оних који су са нама били прије, да се захвалимо онима који су нас помогали и да се лијепо дружимо", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, ова локална заједница је стабилна, а ни подршка Владе Републике Српске никада није изостала у посљедњих 15, 16 година.

Начелник општине Драган Вођевић рекао је да су од прошле славе доста тога урадили, а највише се то односи на инфраструктурне пројекте, изградњу стадиона са вјештачком травом, стадиона са травнатом подлогом, асфалтирање сеоских путева и реконструкцију градских улица, водовода и канализационих мрежа.

"Наша општина спада у ред развијених општина, имамо стабилан буџет, стабилно финансирање, тако да смо реализовали низ пројеката. Од прошле године обезбјеђујемо бесплатан превоз за све ученике, а од ове године набављамо и уџбенике за ученике основних школа од петог до деветог разреда", навео је Вођевић.

Он је додао да стипендирају све студенте који испуњавају услове и да ће градити зграду за младе брачне парове.

Према његовим ријечим, у будућности слиједи много рада и инфраструктурних пројеката. 

"Ту је изградња свлачионице за потребе Фудбалског клуба `Слобода` и изградња градског базена. Наша општина је развијена, али са скромним финансијским могућностима и без помоћи институција Републике Српске и Србије не бисмо могли ове пројекте сами да изнесемо", нагласио је Вођевић.

Он је честитао славу свим грађанима и припадницима 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Свечаности су, осим Тегелтије, присуствовали министри у Влади Републике Српске Сребренка Голић и Борис Пашалић, потпредсједници Народне скупштине Жељка Стојичић и Денис Шулић, Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, предсједник Вијећа народа Нада Тешановић, правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица, представници Конзулата Републике Србије, генерали ВРС и Трећег пјешадијског /Република Срспак/ пука, те начелници и представници сусједних општина.

Након славског обреда и ломљења славског колача, Мркоњићани су славље наставили уз наступ пјевачице Александре Младеновић.

Овим свечаним поводом синоћ је отворена документарна изложба "Хералдика Карађорђевог дома" и одржана је Илинданска смотра фолклора.

На дан славе, сутра, у Храму Светог Саве биће служена литургија и парастос, а потом положени вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице у православном гробљу и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу српске војске.

  • 1.8.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD