ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ СПОМЕН-КОМПЛЕКСА МРКОЊИЋКЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ СПОМЕН-КОМПЛЕКСА МРКОЊИЋКЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

          Идејно рјешење за спомен-комплекс масовне гробнице у Мркоњић Граду из протеклог рата, чији је творац познати архитекта Новица Мотика, представљено је у мркоњићком Културном центру "Петар Кочић".

         Начелник општине Драган Вођевић рекао је синоћ новинарима да је ријеч о комплексу који ће већим дијелом бити под земљом.
Споменик ће бити дуг 40 метара, широк четири метра и висок три и по метра, са скулптурама.
"Дошло је вријеме да се на историјској мапи Републике Српске и српског народа нађе и спомен-комплекс који ће да свједочи о мукама и патњама наших суграђана", истакао је Вођевић.
          Он је захвалио архитекти Мотики који је подржао њихову иницијативу и бесплатно израдио пројекат.
Вођевић је навео да ће тражити помоћ за реализацију овог пројекта од виших институција Републике Српске, првенствено од Владе, али и од других организација које буду изразиле жељу за тим.
Током агресије Хрватске војске и Петог корпуса Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године, са огњишта је протјерано више од 120.000 Срба.
         Након што је Република Српска поново преузела подручје Мркоњић Града, у православном гробљу нађена је масовна гробница у којој је пронађена 181 особа. Анализом посмртних остатака из масовне гробнице утврђено је да су 42 особе цивили, затим 131 припадници Војске Републике Српске, 3 припадници МУП-а и 5 неидентификованих лица.
         Најстарија жртва је имала 90 година, а најмлађа само седам. Ексхумација тијела из масовне гробнице почела је 1. априла 1996. године, а налази патолога показали су да су све жртве на звјерски начин мучене и убијене.
         На подручју општине Мркоњић Град у мањим гробницама пронађено је још 183 тијела. Иако су починиоци познати, за ове злочине још нико није одговарао.
 
 

 

  • 30.6.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD