Мала Госпојина – слава храма у Мркоњић Граду

Мала Госпојина – слава храма у Мркоњић Граду

 У храму Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду прослављена је храмовна слава, а Његово Преосвештенство Епископ Бихаћко- петровачки и рмањски господин Сергије и свештенство служили су свету архијерејску литургију, којој је присуствовао велики број вјерника.

Кум славе храма је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, а обиљежавању славе и литургији присуствовао је начелник општине Драган Вођевић.

Мала Госпојина је крсна слава и Кола српских сестара ”Рођење Пресвете Богородице” из Мркоњић Града. Чланице су поред славског колача и кољива заједно са управом храма за све вјернике припремиле славски ручак.

Мала Госпојина (Рођење Пресвете Богородице или Рождество Пресвете Богородице) је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије.

Овај празник спада у ред највећих Црквених празника. Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божијем.

  • 21.9.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD