Начелник Вођевић у посјети Удружењу ''Наша жена'' поводом Међународног дана жена на селу

 

Начелник општине Мркоњић Град  Драган Вођевић и директорица Гендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске Мирјана Лукач су поводом, обиљежавања 15. октобра, Mеђународног дана жена на селу посјетили Удружење жена ''Наша жена'' у Подрашници.

Лукачева је рекла да су  посјету овом удружењу уприличили поводом 15. октобра, Дана жена на селу.

Објаснила је да сваке године  обиљежавају овај важан датум, те да је њихова пракса била да у административнмом центру  Владе РС организују сајам гдје  су жене  доносиле своје производе и гдје су се представљале.

" Прошле и ове године сајам нисмо могли  организовати због ковида, па сад посјећујемо удружења да попричамо и да видимо који су њихове потребе ", прича Лукачева.

Истиче да Гендер центар посебну пажњу посвећује женама на селу, поготово удружењима жена.

"Формирање удружења жена је јако  битно јер удружења лакше долазе до пројеката и лакше могу комуницирати са институцијама него жене које саме раде на селу. Ми смо подстицали и  утицали на то да се формирају удружења  широм Републике", каже Лукачева.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић  наглашава да  удружење жена у Подрашници  окупља вриједне жене.

" Значајно је да постоје удружења која се баве традиционалном припремом хране и израдом одјеће и обуће коју су у протеклим вијековима користили наши преци. Ми смо ту да им помогнемо и потрудићемо да им дајемо подршку и у будућем периоду", додаје Вођевић.

Предсједник Удружења жена "Наша жена" у Подрашници Борјана Јанковић напоменула је да су захваљујући Влади Републике Српске изградили етно-кућу, музеј у којем су изложиле уникатне предмете мркоњићког краја.

 

 

 

 

  • 14.10.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD