00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

12. септембар, 2023.

ФОНДАЦИЈА "PROGRESUS" ДОДЈЕЉУЈЕ СРЕДСТВА ЗА НАБАВКУ МЕХАНИЗАЦИЈЕ

Представници Фондације за одрживи развој "PROGRESUS" промовисали су у Мркоњић Граду нови јавни позив за додјелу бесповратних средстава за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској.

Директор Фондације Андреа Јаглица рекла је да они по кориснику додјељују до 70 одсто, односно до 25.000 евра, за набавку нових машина, опреме и алата који су мађарске производње.

Јаглица је нагласила да је, за разлику од многих других субвенција које се нуде пољопривредницима у Републици Српској, ово програм без ризика, те да не морају да финансирају сву набавку.

"На примјер, ако нешто кошта 10.000 евра, пољопривредник не мора да плати толико, него само 3.000 евра, након чега остатак уплаћује Фондација. На мањим цифрама то и није толико значајно, али кад су веће цифре, то је сјајна прилика да добар број људи обнови механизацију", објаснила је Јаглица.

Она је навела да је Фондација расписала нови јавни позив 14. августа, који ће бити отворен до 14. октобра.

Према њеним ријечима, новина је што сад обухватају и прерађивачку индустрију и што ће пријављивање на јавни позив бити нешто једноставније.

"Велика новост која је значајна за пољопривреднике и прерађиваче пољопривредног производа са подручја ових општина јесте да је понуда машина, механизације и алата мађарске производње далеко већа", рекла је Јаглица.

Она је додала да прошле године у овим општинама нису имали много пријава јер је понуда дистрибутера била нешто слабија и није била за ову конфигурацију терена.

"То је углавном била понуда великих машина, великих система који су погоднији за Семберију, Лијевче поље и Посавину, али сада су се дистрибутери боље организволи и имају много ширу понуду и има шта да се пробере и за ово подручје", рекла је Јаглица.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској договорили су 2021. године премијер Мађарске Виктор Орбан и тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Подели: