00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

07. april, 2024.

Obavještenje o stavljanju na uvid javnosti Prijedloga plana upravljanja Spomenikom prirode „Vrela Sane“ za period 2024 - 2034. godine

​Javno preduzeće šumarstva „Šume Republike Srpske“, Šumsko gazdinstvo „Lisina“ u Mrkonjić Gradu i Šumsko gazdinstvo „Ribnik“ u Ribniku, kao upravljač zaštićenog područja Spomenik prirode „Vrela Sane“ dostavilo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju  Prijedlog plana upravljanja Spomenikom prirode „Vrela Sane“ za period 2024 - 2034. godine, na usvajanje.

Članom 77. Zakona o zaštiti prirode („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 20/14) definisano je da se Plan upravljanja donosi za svako zaštićeno područje za period od 10 godina, a Pravilnikom o sadržaju, utvrđivanju i načinu sprovođenja mjera upravljanja zaštićenim područjima  definisano je da se Planom upravljanja određuju dugoročne razvojne smjernice, način izvođenja zaštite, korišćenja i upravljanja, te bliže smjernice za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti zaštićenog područja uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva. U skladu sa članom 15. Zakona o zaštiti prirode tokom izrade akata o zaštiti  prirodnih  vrijednosti, planova upravljanja, kao i drugih akata koji se donose u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode osigurava se učešće javnosti, putem javnog uvida. 

Mišljenja i primjedbe na Plan upravljanja zainteresovana javnost može dostavljati na e-mail: z.stojicic@mgr.vladars.rs , 30 dana od dana objavljivanja Plana upravljanja na Portalu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Istovremeno, opština Mrkonjić Grad, na čijem se području nalazi lokalitet, objaviće početak javnog uvida na oglasnoj tabli u zgradi Administrativne službe grada i omogućiće zainteresovanoj javnosti uvid u Prijedlog plana upravljanja u prostorijama Administrativne službe, u trajanju od 30 dana.

Podeli: