00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

12. april, 2024.

Održana smotra učeničkih radova u struci tekstilstvo i kožarstvo

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod u cilju promocije obrazovanja i vaspitanja u Republici Srpskoj organizovali su takmičenja učenika, smotre i manifestacije na kojima se omogućava talentovanim učenicima da predstave dostignuća u znanju i vještinama stečenim tokom školovanja.

Treća po redu smotra, koja ima za cilj promociju zanimanja i postignuća učenika u tekstilstvu i kožarstvu, održana je danas u Mrkoeić Gradu, a okupila je učenike i nastavnike iz Banja Luke, Prijedora, Gradiške, Teslića i Mrkonjić Grada.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić danas je u okviru Smotre učeničkih radova u struci tekstilstvo i kožarstvo u Mrkonjić Gradu posjetila Srednjoškolski centar, te zajedno sa načelnikom opštine Draganom Vođevićem tekstilni pogon "Grafo Balkan" i fabriku obuće "Bema", kojoj je potreban kadar.

Stojčićeva je naglasila da Mrkonjić Grad ima veliku tradiciju u tekstilnoj industriji, a da je fabrika obuće takođe od velikog značaja za ovu lokalnu zajednicu jer zapošljava dosta radnika sa područja ove i susjednih opština.

 

"Posjetili smo fabriku koja proizvodi tekstil i fabriku obuće `Bema` koja ima problem sa stručnom radnom snagom. Nadam se da će u budućnosti biti više interesa za ovu struku i da će naša privreda imati potrebne kadrove", poručila je Stojičićeva.

 

Načelnik opštine je rekao da je ova grana privrede važna za našu zajednicu.

„Čestitam svim učenicima i njihovim profesorima na postignutim rezultatima“, rekao je Voeđević.

 

Direktor fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević naglasio da je upravo Smotra učeničkih radova u struci tekstilstvo i kožarstvo dobra ideja da u narednom periodu u fabrici bude organizovan i Dan otvorenih vrata, gdje bi učenici mogli da se upoznaju sa proizvodnim pogonom.

"Potrebno je da djeca vide fabriku, savremene mašine za rad, kao i da su uslovi rada povoljni. Nama treba kadra, inženjera, tehnologa, modelara, kreatora, radnika za proizvodnju, da bi uspješno poslovali", rekao je Umičević.

Osnovna djelatnost preduzeća "Bema" je proizvodnja obuće i ostvaruje poslovnu saradnju sa poznatim kupcima u inostranstvu. U Mrkonjić Gradu je 2007. godine otvorena druga "Bemina" radna jedinica.

Podeli: