00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Језеро Балкана

Jезеро Балкана, удаљено 5 километара, поред некадашњег "Пута АВНОЈ-а" (Јајце - Мркоњић Град - Бихаћ), најатрактивније је излетиште у овом крају. Омеђено је пашњацима и густим храстовим и четинарским шумама. Jезерски дио комплекса чине два вјештачка језера: мало и велико, укупне површине 56.000м². Језера су изграђена 20. вијека , а напајају се из планинских потока Цјепло и Скакавац и из сублакустријских извора испод Великог језера. Мањи дио језера уређен је као купалиште, а већи, богат пастрмком, стјециште риболоваца.

О постанку језера сачувано је неколико легенди у народу овог краја. Интересантно је како је настало његово име. Према предању ту су била два снажна и дубока извора-бунара, пуна рибе. Како се риба на турском каже балук, извори су прозвани Балукхана (станиште риба). Током времена име је промијењено - Балукана, и најзад у Балкана (што нема никакве везе са појмом Балкан). Поред језера је ресторан познат по специјалитетима (пура, цицвара, уштипци, јагњетина са роштиља и испод сача, различито припремљена пастрмка и друго).

Туристичка инфраструктура Балкане намијењена је љетњој и зимској рекреацији и одмору.

Сваке године се на Балкани традиционално одржава манифестација Дани косидбе – Меморијал Лазар Лакета. Централни дио манифестације чини такмичење домаћих и иностраних косаца, а поред тога одржавају се смотре фолклора, такмичење у пливању и друга спортска и културна дешавања. Догађај је посвећен очувању традиције овог краја, односно сјећању на мркоњичке косце и косе "варцарке", обичаје итд.

Подели: